FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze ojačale, u fokusu Grčka

Autor: neba
LONDON, 24. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače oraspoložila vijest da je grčka vlada dogovorila s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom novi program proračunske štednje.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio je do 9,30 sati 1,1 posto, na 1.087 bodova, nakon što je jučer potonuo 1,5 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri mjeseca.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 1 i 1,3 posto.

Ulagače je jutros ohrabrila vijest da je grčka vlada jučer dogovorila s izaslanstvom EU-a i MMF-a petogodišnji program proračunske štednje. Taj bi program idućega tjedna trebao prihvatiti grčki parlament, čime bi se stvorili uvjeti da se Grčkoj odobri novi međunarodni kredit.

„Tržište prati zbivanja u Grčkoj i vrlo dobro je reagiralo na vijest o dogovoru između tamošnje vlade i izaslanstva EU-a i MMF-a o programu štednje. No, 28. lipnja taj bi program trebao podržati i grčki parlament, što nije samo formalnost. Stoga bi tržište trebalo biti svjesno kratkoročnog rizika“, kaže Ian Richards, strateg u RBS banci.

Zahvaljujući rastu cijena metala, jutros je najveći dobitnik rudarski sektor. Indeks tog sektora porastao je 1,8 posto, pri čemu je dionica Antofagaste poskupila 3,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,9 posto, na 9.678 bodova, najvišu razinu u tri tjedna.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙