FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice oslabile nakon jučerašnjeg rasta

Autor: neba
LONDON, 10. lipnja 2011. (Hina) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta, jer ulagače i dalje brinu naznake slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.099 bodova, nakon što je jučer skočio 0,9 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks oslabili su do 9,30 sati između 0,2 i 0,5 posto.

Jučerašnji rast europskih indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu Wall Streeta, nakon šest dana poniranja. No, već danas ulagači su se 'ohladili'.

„Tržišta su i dalje u defenzivnom raspoloženju zbog niza razočaravajućih makroekonomskih podataka, posebice u SAD-u. Premda se smatra da je ovo usporavanje gospodarstava privremeno i da će se rast ubrzati u drugom dijelu godine, na tržištu će u međuvremenu vladati nervoza i nesigurnost“, kaže Phillippe Gijsels, analitičar u BNP Paribas Fortis Global Marketsu.

Pod najvećim je pritiskom jutros rudarski sektor jer je znatno pala cijena bakra nakon što je izvješće o kineskoj vanjskoj trgovini pokazalo da je ta zemlja smanjila uvoz te sirovine.

STOXX Europe 600 indeks rudarskog sektora oslabio je jutros 0,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, na 9.514 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙