FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Usporavanje kineskog rasta oraspoložilo europske ulagače

Autor: neba
LONDON, 14. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje naznakama blagog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, pa se ulagači nadaju da tamošnje vlasti više neće agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je do 9,30 sati 0,7 posto, na 1.099 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,5 i 1,2 posto.

Jutros objavljeni podaci o inflaciji, potrošnji i industrijskoj proizvodnji u Kini pokazuju, kažu analitičari, da je agresivno zaoštravanje monetarne politike posljednjih mjeseci dalo rezultate. Stoga bi tamošnja središnja banka neko vrijeme mogla odgoditi dodatne mjere.

„Blago usporavanja kineskog rasta je ono što su ulagači priželjkivali, a današnji podaci ukazuju upravo na to. No, s druge strane, i dalje zabrinjava grčka dužnička kriza“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Jutros je agencija Standard & Poor's smanjila kreditni rejting Grčkoj na CCC, samo dva stupnja iznad ocjene da ta članica eurozone neće moći vraćati svoje dugove. Uz to, S&P poručio je da bi svako restrukturiranje duga smatrao nemogućnošću Grčke da ispunjava svoje financijske obveze.

Među najvećim je dobitnicima jutros dionica Nokie, s rastom cijene za 3 posto, nakon što je finska telekom kompanija poručila da prekida sudski postupak protiv Apple jer je taj američki tehnološki div pristao platiti odštetu za korištenje Nokijinog patenta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 1,1 posto, na 9.547 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙