FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo 108. brigade Hrvatske vojske iz Slavonskog Broda, u povodu 20. obljetnice osnutka te uručio odličja sedmorici pripadnika te slavne brigade koja je, rekao je, ponos i dika Slavonije. Zadaća te postrojbe, u kojoj su bili "najbolji sinovi Slavonskog Broda, Požege i Nove Gradiške", bila je obrana Hrvatske na vjerojatno najtežem i najgorem mogućem području djelovanja, naglasio je Josipović, dodavši kako o žestini sukoba i opasnostima djelovanja te brigade na žalost najglasnije govore brojke: 161 poginuli i 751 ranjeni pripadnik 108. brigade. Prvi zapovjednik 108. brigade Pero Katalinić rekao je kako su odlikovani istinski borci te da su među osamdesetak branitelja koje je Josipović danas primio i utemeljitelji te postrojbe. Podsjetio je da je brigada okupljena 28. lipnja 1991., a kroz nju je prošlo pet tisuća branitelja.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo 112. brigade Hrvatske vojske iz Zadra, odlikujući šest pripadnika te postrojbe koja je, kako je rekao, ponos Zadra i cijele Dalmacije i koja je imala upečatljiv ratni put. Josipović je podsjetio kako je tijekom rujna 1991. Zadar bio u najvećoj opasnosti, s obzirom da je neprijatelj ušao u samo predgrađe i pet dana držao taj grad na korak od potpune okupacije. Ratni zapovjednik 112. zadarske brigade Mladen Fuzul, brigadni general, podsjetio je da je kroz tu postrojbu prošlo više od deset tisuća branitelja sa šireg gradskog područja te da je ona pomagala i u ostalim dijelovima Hrvatske, među ostalim, u Posavini, Slavoniji i na južnom bojištu.

ZAGREB - Pedsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas je u Banskim dvorima uručila ugovore za mjere poticanja osnivanju 56 zadruga hrvatskih branitelja, vrijednosti 8,4 milijuna kuna, istaknuvši zadovoljstvo što ovaj vrlo bitan tjedan, u kojemu se obilježava 20 godina neovisnosti Republike Hrvatske i u kojemu bismo trebali završiti pregovore za ulazak u Europsku uniju, započinje susretom s braniteljima. Do danas je osnovano 500 braniteljskih zadruga, a 336 dobilo je potporu vlade iz proračuna. U zapošljavanje branitelja uloženo je od 2004. više od 209 milijuna kuna i zaposleno više od 15.500 branitelja, rekla je premijerka za svečana uručenja ugovora korisnicima mjera vladina programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih i zatočenih hrvatskih branitelja.

ZADAR - Bivši načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave (PU) Đuro Brodarac izjavio je za jutrošnjeg uhićenja u vikendici u Turnju kod Zadra da se osjeća kao svatko tko se nađe u takvoj situaciji. Na upit je li očekivao uhićenje, novinarima je rekao da to pitaju nekog drugoga. Bivši sisačko-moslavački župan i bivši načelnik tamošnjeg PU-a uhićen je zbog ratnih zločina na sisačkom području 1991. i 1992. Neslužbeno se doznaje da je Brodarac prije uhićenja s istražiteljima razgovarao više od tri i pol sata. Policija mu je pretražila vozilo i vikendicu. Policija je jutros u Sisku uhitila i Brodarčeva bivšeg zamjenika te zapovjednika djelatnih i pričuvnih sisačkih policijskih postrojba Vladu Milankovića te bivšeg pripadnika pričuvnog sastava tamošnje policije Dragu Bošnjaka. Brodarca i Milankovića sumnjiči se po zapovjednoj odgovornosti, a Bošnjaka za individualno kazneno djelo.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako pravosuđe ne smije biti ni pod čijim pritiskom, pa ni pod pritiskom EU, upitan je li do uhićenja osumnjičenih za ratne zločine, Đure Brodarca, Vlade Milankovića i Drage Bošnjaka, došlo radi pritiska Europske unije. Siguran sam da su policija, odnosno Državno odvjetništvo primijenjivali zakon, Hrvatska je pravna država, istaknuo je Josipović u izjavi novinarima nakon što je u svom uredu primio izaslanstva 108. brigade Hrvatske vojske iz Slavonskog Broda i 112. brigade Hrvatske vojske iz Zadra.

ZAGREB - Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Kaliforniji Los Angeles (UCLA) potpisali su danas rektori dvaju sveučilišta Aleksa Bjeliš i Gene Block, a riječ je o krovnom sporazumu nakon kojega će slijediti i konkretni dogovori o suradnji, prije svega na razmjeni studenata, rečeno je danas u Rektoratu zagrebačkog Sveučilišta prilikom svečanosti potpisivanja sporazuma. Suradnju dviju institucija incirao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović prilikom prošlogodišnjeg posjeta Los Angelesu kad se sastao i s predstavnicima Sveučilišta u Kaliforniji koji su izrazili želju za jačim vezama i formaliziranjem suradnje na institucionalnoj razini, kazao je rektor Bjeliš navodeći kako su i na zagrebačkom Sveučilištu počašćeni suradnjom s UCLA, jednim od najboljih američkih sveučilišta.

ZAGREB - Za kupnju Radija 101 prijavila su se tri ponuđača - Media servis, Hit press i Impossible Egresus - a najbolju ponudu, od 15,101.101 kunu, dao je Media servis, rekao je danas stečajni upravitelj Radija 101 Maroje Stjepović. "Ponude triju zagrebačkih tvrtaka javno su otvorene u prostorijama Radija 101, a kao najbolja odabrana je ona Media servisa", potvrdio je Stjepović. Osnivač Media servisa, tvrtke za proizvodnju radijskog, TV i internetskog sadržaja je Juraj Hrvačić, poznat i kao organizator i osnivač Hrvatskoga radijskog festivala. Odluku o prodaji "stojedinice" većinom je glasova potkraj ožujka na zagrebačkom Trgovačkom sudu donijela skupština vjerovnika Radija 101 u stečaju.

ZAGREB - U Vatikanskim muzejima javnosti je prošloga tjedna prvi put predstavljena mramorna spomen-ploča koju su u čast hrvatskom znanstveniku Josipu Ruđeru Boškoviću i engleskom matematičaru Mairu 1809. postavili Napoleonovi vojnici-geografi, i koja je 1997. otkrivena u muzejskom lapidariju. Spomen-ploču Boškoviću i Mairu, koju su 1809. na mauzoleju Cecilije Metelle na Via Appia Antica postavili Napoleonovi vojnici, 1997. otkrio je u muzejskom lapidariju Giorgio Filippi, arheolog i voditelj odjela za epigrafiju. Ploča je s mauzoleja skinuta 1814. kad je prestala francuska vlast u Rimu te je pohranjena u Vatikanske muzeje.

ZAGREB/SISAK - Požar u sisačkoj rafineriji trenutačno je pod nadzorom gasitelja te su, po zapovijedi vatrogasnog zapovjednika Sisačko- moslavačke županije, povučene zračne snage koje su bile planirane za gašenje požara. Državni centar 112 u Sisku izvijestio je da je požar u sisačkoj rafineriji u dijelu pogona KP-6 buknuo u 10,45 sati. Požar gase Vatrogasna postrojba INA-e te sisački JVP, a na teren su bile upućene županijske vatrogasne snage, dva kemijska vozila i jedno zapovjedno vozilo iz zagrebačkog JVP-a te dva helikoptera i tri air tractora HRZ-a i PZO-a. Uspostavljen je i Stožer zaštite i spašavanja grada Siska kojem nazoči i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut. Po očevidcima, iz zapaljenog pogona sukljao je gusti dim, neugodna mirisa, visok oko 200 metara. Iz Ine su priopćili da je u sisačkoj rafineriji između pogona KP-6 i spremničkog prostora izbio požar zbog zapaljenja naftnih produkata. Po prvim podatcima iz Ine, ozlijeđenih nema kao ni utjecaja na okoliš. Na teren su odmah izišla vatrogasna vozila te su odmah obaviještene sve mjerodavne službe.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙