FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 18. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica HDZ-a i hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je jučer popodne na svečanoj sjednici stranke da trenutak službena svršetka pregovora s EU-om potkraj lipnja u potpunosti posvećuje uspomeni na sve hrvatske branitelje koji su dali život za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku, njihovim obiteljima te svim braniteljima, invalidima Domovinskog rata, dragovoljcima i svim pripadnicima Domovinskog rata. Svečana sjednica HDZ-a održana je u prostorijama NK "Jaruna", gdje je stranka i osnovana prije 22 godine. Govoreći na svečanosti, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor prošle je dvije godine ocijenila posebno teškima. "U protekle dvije godine prošli smo vrlo težak i zahtjevan put", dodala je. Kosor je izrazila zadovoljstvo što je u trenutku kad obilježavaju obljetnicu stranke vlada koju vodi HDZ završila pregovore s Europskom unijim (EU) te da je "vlada koja to uspije vrlo uspješna vlada". "To je činjenica i uza sva nastojanja da se ospore HDZ-ovi uspjesi, teško tko to može uspješno osporiti", naglasila je. Dodala je kako je "europski vlak povukla HDZ-ova lokomotiva". Podsjetila je da je prošle godine u nekoliko navrata bilo zahtjeva za smjenom vlade, ali, nastavila je, svi oni koji su radili na tom projektu poraženi su nekoliko puta. "Zato vjerujem da ćemo pobijediti i na idućim parlamentarnim izborima, jer imamo znanje, najbolje ljude, jaku vjeru u sebe, ali i iznad svega - ljubav prema Domovini", naglasila je.

NEDELIŠĆE - Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić potpisao je jučer u Nedelišću ugovore o sufinanciranju izgradnje komunalne infrastrukture od ukupno dva i pol milijuna kuna. Po ugovorima koje je potpisalo 15 gradonačelnika i načelnika iz Međimurja najviše, 300.000 kuna, dobio je grad Čakovec, a najmanje, 100.000 kuna, dekanovečka općina. Potpredsjednik Pankretić istaknuo je kako se i njegovo ministarstvo i vlada zauzimaju za ravnomjeran razvoj Hrvatske. Ne želimo da nam ljudi napuštaju mjesta gdje žive zato što im nisu stvoreni uvjeti za to, a ovi su projekti jasan primjer suradnje i lokalne, i državne vlasti, dodao je.

LEGRAD - Studijsko putovanje novinara, koje je organizirala Svjetska zaklada za zaštitu prirode WWF radi upoznavanja s budućim UNESCO-ovim rezervatom biosfere Mura - Drava - Dunav, završilo je sinoć upozorenjem na ilegalno vađenje šljunka i pijeska iz rijeke Drave na predjelu Đuretina kod Pitomače te kanaliziranja ušća Mure u Dravu u posebnom rezervatu Veliki Pažut kod Legrada. Na studijskom putovanju od 15. do 17. lipnja sudjelovala su 23 novinara iz Austrije, Madžarske, Njemačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

KOPRIVNICA - Radnik iz Križevaca, koji je u eksploziji talionice aluminija zadobio ozljede opasne za život, prevezen je u zagrebačku traumatološku bolnicu na liječenje, izvijestila je sinoć koprivničko-križevačka Policijska uprava (PU). U križevačkom pogonu ljevaonice TD "Slon-inženjering" d.o.o. jučer popodne se na za sada neutvrđen način dogodila eksplozija u pogonu, u kojoj je M. A. (1960.) zadobio ozljede opasne za život, zbog kojih je najprije hospitaliziran u koprivničkoj bolnici. Požar su ugasili pripadnici križevačke Javne vatrogasne postrojbe te se nije proširio na okolne objekte. Zbog pada metalnog dijela na obližnju obiteljsku kuću nanesena je manja materijalna šteta, a na krovištu i unutrašnjosti pogona šteta je velika.

ŠIBENIK - U potragu za nestalom 17-godišnjom Antonijom Bilić iz Drniša jučer je bio uključen i policijski helikopter. Policija je pretraživala drniško područje, a teren se "češljao" i oko Gospića i Zadra. Policijske uprave u Hrvatskoj temeljito provjeraju osobe koje, po dojavama građana i policijskih službenika, sliče fotorobotu vozača kamiona koji je u utorak na čikolskom mostu ukrcao nestalu djevojku, od kada joj se gubi svaki trag. Do sada je, izjavila je glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave (PU) Marica Kosor, provjereno više od tri stotine osoba i za sada nitko od njih nije povezan s nestankom maloljetne Antonije Bilić. Policija je ponovno pozvala građane da, ako išta znaju nestaloj djevojci što bi moglo pomoći u istrazi, jave u najbližu policijsku postaju ili na telefon 192.

KRIŽEVCI - Križevačko veliko spravišče, tradicionalna turistička i kulturno-zabavna priredba započeta sinoć u Križevcima, do 19. lipnja okupit će mnogeposjetitelje na pučkoj veselici koja se temelji na pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara. Redatelj i scenarist ovogodišnjeg 44. spravišča je glumac i pjevač Adam Končić, a scenarist pomirbe je Zoran Homen, ravnatelj Gradskoga muzeja u Križevcima. U glavnim glumačkim ulogama nastupili su poznati križevački purgeri i kalnički šljivari koji su se u igrokazu po Križevačkim štatutima dotaknuli, među ostalim, i suvremene životne svakodnevice. Spravišče je počelo simboličnom predajom gradskih ključeva gradonačelnika Branka Hrga varoškom sucu Stjepanu Palijanu. Na pozornici su nastupila i mnoga kulturno-umjetnička društva iz Svetog Ivana Žabna, Kalnika, Cirkvene, Križevaca, Velikog Ravna, Svetog Petra Orehovca i udruga Potkalničkih plemenitaša iz Gornje Rijeke. Danas će se održati mimohod hrvatskih povijesnih postrojba i sajam starih zanata, revija puhačkih orkestara POOH fest i 9. županijska izložba vina u organizaciji tamošnje Udruge vinara i vinogradara Bilikum.

(Hina) xmc ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙