FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provedbi kadrovske politike i stanju u Oružanim snagama RH, te ono o stanju obrambenih priprema, dobilo je danas potporu svih saborskih klubova i zastupnika. Državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović kazao je da je obrambeni sustav lani uspješno odgovarao na postavljene zadaće, posebno one koje se tiču uporabe snaga te u potpori civilnim institucijama te u međunarodnim operacijama. Naglasio je da je glavni izazov predstavljalo osiguranje postojećih resursa i nastavak transformacije Oružanih snaga u uvjetima obrambenog proračuna smanjenog zbog gospodarske krize. Obrambeni je sustav, rekao je Šimunović, na taj izazov odgovarao mjerama racionalizacije, štednje i određivanja pravilnih prioriteta koji su u funkciji razvoja perspektivnih sposobnosti. Kazao je da se Hrvatska i dalje nalazi u okružju koje teži punoj stabilizaciji, posebno zbog euroatlantskih aspiracija zemalja u regiji.

ZAGREB - Saborski zastupnici sjednicu su danas nastavili raspravom o prijedlogu potvrđivanja Odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije EU za temeljna prava, čijim će članstvom Hrvatska imati značajnu potporu pri usklađivanju propisa sa pravnom stečevinom EU. Nakon što je dobila suglasnost Sabora, vlada je u listopadu 2010. donijela Odluku o prihvaćanju stajališta o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača u radu i drugim aktivnostima Agencije. Hrvatska se obvezuje na uplatu članarine za sudjelovanje u Agenciji, te na imenovanje dvije osobe u Upravni odbor i jednog nacionalnog časnika za vezu. Slijedom toga, Hrvatska je u roku od 30 dana od poziva Europske komisije dužna početi uplaćivati članarinu u proračun EU - za prve tri godine članstva iznos od 180 tisuća eura svake godine, te za sljedeće dvije godine 205 tisuća eura. S obzirom da Odluka na snagu stupa na dan 1. srpnja 2010., od kada počinje teči članstvo Hrvatske u Agenciji, doprinos se izračunava na 'pro-rata' osnovi, te sukladno datumu pristupanja iznosi polovicu predviđenog godišnjeg doprinosa za prvu godinu, odnosno 90 tisuća eura. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković je naglasio je, kako Agencija ne donosi obvezujuće odluke, pa se u tom smislu neće niti baviti nadzorom hrvatskih obveza prema EU. Osvrćući se na financijske obveze koje proizlaze iz članarine, Plenković je kazao kako se one u većoj mjeri financiraju iz IPA fondova.

ZAGREB - Čitanjem optužnice na zagrebačkom Županijskom sudu jutros je počelo suđenje bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i sedmorici suoptuženih u slučaju Spice. USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš dulje od sat vremena čitala je opširnu USKOK-ovu optužnicu koja Polančeca i ostale tereti da su se udružili kako bi raznim gospodarskim malverzacijama novcem Podravke kupili većinski udio u toj koprivničkoj prehrambenoj tvrtki. Nakon toga sudac zagrebačkog Županijskog suda Siniša Pleše je u zapisnik unio da se svi optuženi ne osjećaju krivima, što su izjavili na sjednici Optužnog vijeća u prethodnom postupku. Nakon čitanja optužnice, sudac je odredio stanku do 11 sati, a očekuje se da će nakon toga tužiteljica iz USKOK-a i dio branitelja iznijeti uvodne riječi. Osim Polančeca, optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, zatim suvlasnik varaždinske FIMA Grupe Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić te zagrebački odvjetnik Zoran Marković. Optuženi su zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

ZAGREB - Sve zadaće iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za 2011., prihvaćenim od hrvatske Vlade provode se predviđenom dinamikom i u utvrđenim rokovima, priopćeno je danas iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) koja navodi da će tijekom tijekom ovogodišnje protupožarne sezone biti organizirane 24 dislokacije za vatrogasne snage i tehniku. U dislokacijama na području priobalja iz kontinentalnih županija bit će angažirano 178 vatrogasaca sa 61 vozilom u svakoj smjeni, koja traje dva tjedna. Kao potpora gašenju požara iz zraka na raspolaganju će, po potrebi, biti i letjelice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - kanaderi, zračni traktori i helikopteri s uređajem za gašenje. Operativno vatrogasno zapovjedništvo priobalja smješteno u Divuljama pored Splita ima glavnu ulogu u koordinaciji, praćenju i vođenju gašenja velikih požara otvorenog prostora ne samo na području priobalja, nego na cijelom teritoriju Hrvatske.

KARLOVAC - Karlovačka policija izvijestila je da je jutros nastavljena potraga za pilotom motornoga zmaja koji je pao sinoć na šumskom području između Lemić brda i Kamenskoga, a bila je obustavljena zbog teških uvjeta i mraka. Policija je sinoć u 20,35 primila dojavu građana da je na šumskom području između Lemić brda i Kamenskoga pao motorni zmaj i po dojavi su se u potragu za pilotom i ostatcima letjelice uključili karlovački policijaci i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, lokalnoga centra Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), karlovačke javne vatrogasne postrojbe te lovačkih udruga. Zbog teških uvjeta potrage i mraka, kao i mogućnosti da je letjelica sletjela ili pala unutar nerazminiranoga terena bivšega vojnog poligona, potraga je bila obustavljena tijekom noći.

SPLIT - Iz podruma Dioklecijanove palače nestao je vrijedan arheološki fragment, potvrdila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Arheološki fragment pronađen je 2008. godine na iskopima podruma Dioklecijanove palače, a arheolozi su ga spremili u dio podruma izdvojen od javnosti. Ovih su ga dana arheolozi splitskoga Konzervatorskog odjela namjeravali pohraniti u Muzej grada Splita, no kad su ga htjeli uzeti, vidjeli su da ga nema. Nestanak su prijavili policiji.

ZAGREB - Maskirani razbojnik opljačkao je jutros u 7 sati i osam minuta poštu u Šeferovoj ulici u blizini maksimirskoga stadiona, izvijestila je jutros zagrebačka policija. Nepoznati razbojnik otuđio je novac nakon prijetnji pištoljem dvjema zaposlenicama pošte - 38-godišnjakinji i 39-godišnjakinji, doznaje se u policiji. Za sada se ne zna koliko je novca razbojnik otuđio, ali prema prvim podatcima ne radi se o većem iznosu. Policija traga za razbojnikom.

ZAGREB - Rektorski kolegij u širem sastavu Sveučilišta u Zagrebu imenovao je osmeročlanu radnu skupinu koja će s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) analizirati nacrte prijedloga triju zakona - sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti i na njih pristigle primjedbe te uspostaviti primjereni dijalog o dijelovima predloženih nacrta koji se mogu uključiti u polazišta za izradu nacionalne strategije, kao i raditi na iznalaženju rješenja prihvatljivih akademskoj zajednici, priopćilo je danas Sveučilište u Zagrebu. Dodaje se da je Rektorski kolegij u širem sastav tu radnu skupinu imenovao na sjednici 6. lipnja. Podsjeća se da, u skladu sa zaključcima Senata toga sveučilišta prihvaćenim na sjednicama 10. svibnja i 3. lipnja ove godine, senat smatra da navedeni nacrti nisu prikladni za upućivanje u daljnju proceduru te zahtijeva da buduća zakonska rješenja budu utemeljena na nacionalnoj strategiji razvoja znanosti i visokog obrazovanja.

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić čestitao je hrvatskom slikaru Borisu Demuru 60. rođendan, istaknuvši u poruci stvaralački impuls i iznimnu umjetničku energiju koji su obilježili sve segmente umjetnikova opusa. "Kroz gotovo četrdeset godina aktivnog umjetničkog života svojim ste stvaralačkim impulsom, iznimnom umjetničkom energijom i snagom geste koja se očituje u svakom segmentu Vašeg opusa ostvarili i nadalje ostvarujete nezaobilazan udio u hrvatskoj umjetnosti, uvijek iznova otvarajući nove prostore propitivanja mogućnosti slike i ambijenta, univerzalnosti likovnog jezika te vlastitog umjetničkog identiteta", istaknuo je ministar Mesić u čestitci.

ZAGREB - Drugo izdanje festivala "Raznolikost književnog pisma - Stih u regiji" u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP), na kojemu će sudjelovati dvadesetak pjesnika iz Hrvatske i regije, počinje danas u Zagrebu. Riječ je o trodnevnom međunarodnom festivalu koji u središte pozornosti stavlja pjesnika i njegov opus, želeći upozoriti na nimalo marginalnu pjesničku scenu koja se nerijetko bez razloga marginalizira, ističu iz HDP-a. Cilj festivala je hrvatskoj javnosti dati uvid u bogatu i raznoliku stvarnost poezije koja se piše u regiji. Festival se održava od 8. do 10. lipnja, u prostorima Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića.

ZAGREB - Na popularnom uličnom zagrebačkom festivalu "Cest is d' Best", koji počinje danas i traje do 12. lipnja, održat će se brojni koncerti, performansi, predstave te druga kulturna i glazbena događanja, a početak festivala od jučer je simbolično najavljen zastavicama festivala na središnjem zagrebačkom trgu. Živost i interaktivnost glavne su odlike te zagrebačke manifestacije na kojoj će sudjelovati više od 200 izvođača koji su u Zagreb pristigli s pet različitih kontinenata. Svi koncerti i druge priredbe u sklopu Cest is d' Besta su besplatne, a u brojnim akcijama poput Dukatino utrke beba, Gorenje kreativne kuhinje, te Po Žuji utrke konobara, mogu i sudjelovati. Prve aktivnosti festivala počinju u 10 sati na Zrinjevcu, gdje se ove godine, kao festivalska novost, održava svojevrsni „festival unutar festivala" za najmlađe posjetitelje.

ZAGREB - Izložba internacionalne kreativne fotografije "Blur Photo 011.", na kojoj će biti izložene fotografije 39 autora iz 18 zemalja, otvara se sutra u izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici. Izložba će biti otvorena do 6. srpnja, a izložene su 44 fotografije autora iz Australije, Belgije, Bugarske, Češke, Engleske, Filipina, Francuske, Hrvatske, Italije, Izraela, Japana, Kanade, Latvije, Njemačke, Poljske, Rusije, SAD-a i Švedske.S obzirom na to da autori predstavljenih fotografija potječu iz različitih dijelova svijeta, geografska udaljenost nadvladat će se internetskom tehnologijom, pa će se autori, putem videa, obratiti posjetiteljima izložbe te im osobno predstaviti sebe, svoj rad i izloženo djelo, priopćeno je iz Hrvatske pošte.

(Hina) xntod yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙