FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HCR: projekt informiranja poljoprivrednog stanovništva o opasnosti od mina

Autor: rkor
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Zaklada "Hrvatska bez mina" - Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske, Hrvatski centar za razminiranje, Hrvatski crveni križ i Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata potpisali su danas u Zagrebu sporazum o suradnji radi provedbe projekta edukacije i informiranja poljoprivrednog stanovništva o opasnosti od mina.

Sporazum su potpisali upraviteljica Zaklade "Hrvatska bez mina" - Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske Đurđa Adlešič, ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Zdravko Modrušan, izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Nenad Javornik i predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm, priopćila je zaklada u čijem je sjedištu i potpisan sporazum.

Projektom edukacije i informiranja poljoprivrednog stanovništva o opasnostima želi se povećati razina znanja i informiranost o opasnosti od mina te spriječiti stradavanje poljoprivrednika i članova njihovih obitelji, priopćeno je.

Nositelj projekta je Zaklada "Hrvatska bez mina" - Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske kojoj je glavna zadaća koordinacija i nadzor suradnika na projektu i nadzor aktivnosti.

Upraviteljica te zaklade Đurđa Adlešič naglasila je kako je od 1998. godine do danas u eksplozijama mina stradalo 200 osoba obavljajući poljoprivredne djelatnosti ili djelatnosti vezane uz poljoprivredu, a među njima poginulo je 69 osoba.

"U ovoj godini od ukupno četiri bilježimo dva incidenta koja su se dogodila prilikom obavljanja poljoprivrednih djelatnosti u kojima su stradale dvije osobe. Sve ove brojke nam govore kako se stanovništvo opustilo i naviklo na suživot s minama, a provedba ovog projekta podići će razinu svijesti i znanja stanovništva kojima su mine svakodnevica i time smanjiti daljnja stradanja", dodala je.

Klemm i Javornik naglasili su da se problemom vezanim uz mine bave godinama. Hrvatski crveni križ bavi se osvješćivanjem javnosti od opasnosti od mina od 1995. godine, a kroz razne oblike edukacije do danas je prošlo više od 650 tisuća osoba, rekao je, uz ostalo, Javornik.

Provoditelji projekta u suradnji sa zakladom su Hrvatski crveni križ i Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata te Hrvatski centar za razminiranje kojemu je najvažnija zadaća sudjelovanje u promidžbi i informativnim aktivnostima vezanim uz projekt.

Projekt će provoditi instruktori Hrvatskoga crvenog križa i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata održavanjem tribina i predavanja te organiziranjem lokalnih projekata u zajednici u tri faze od 15. listopada ove godine do 15. travnja 2013. u deset županija - Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj i Vukovarsko-srijemskoj - u blizini minski sumnjivog područja.

(Hina) xpp/xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙