FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Split uplovio francuski minolovac "Lyre"

Autor: zjur
SPLIT, 13. lipnja 2011. (Hina) - U sklopu obilaska Jadranskog mora i suradnje hrvatske i francuske ratne mornarice danas je u Split uplovio francuski minolovac “Lyre, gdje će ostati do četvrtka.

Francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier u toj prigodi dodjeljuje francusko spomen-odličje za operacije u Afganistanu brigadiru hrvatske vojske Berislavu Šipickom, na prijedlog zapovjednika francuskih snaga u toj misiji u 2010.

Za posjeta je predviđeno da protuminski ronioci s tog broda podijele svoja iskustva i vještine s pripadnicima voda protuminskih ronilaca Hrvatske ratne mornarice (HRM). Zajedničke su vježbe predviđene za utorak i srijedu.

Na minolovcu, kojim zapovijeda kapetan fregate Yves Pierre Pilfert, od 48-člane posade je pet časnika i 23 dočasnika. Skupina od šest protuminskih ronilaca osposobljena je za uništavanje mina.

Minolovac „Lyre“, jedan u skupini od 13 istovrsnih brodova, dug je 51,5 i širok 8,90 metara, gaz mu je četiri metra, nosivost 640 tona, a doseže najveću brzinu od 13 čvorova. Otkriva mine zahvaljujući i tihom radu, jako je otporan na podvodne eksplozije, a može sigurno ploviti i kroz minirana područja.

Suvremena oprema omogućuje mu ne samo otkrivanje mina nego i obradu podataka. Sonar na vlastiti pogon omogućuje promjenjivu dubinu urona, tako da postaje prava mala ronilica na daljinsko upravljanje koja može automatski ploviti 500 metara ispred broda. Može voditi konvoj brodova po miniranim područjima, a u slučaju krize može biti uključen u interventne snage.

Matična luka "Lyrea" je Toulon.

(Hina) xzjur ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙