FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 13. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

BEOGRAD

Udruge izbjeglih Srba iz Hrvatske najavile su u ponedjeljak da će veleposlanstvima zemalja članica Europske unije u Beogradu predati otvoreno pismo u kojem podsjećaju na svoje uvjete koje Hrvatska, kako tvrde, nije ispunila i time, kako drže, nije još spremna za ulazak u EU. Koalicija udruga izbjeglih Srba pismo će predati s molbom da ga diplomati proslijede šefovima svojih država i vlada te ministrima vanjskih poslova, a na slanje otvorenog pisma potaknula ih je odluka Europske komisije da predloži Europskom vijeću zatvaranje pregovora o pristupanju Hrvatske EU kako bi Hrvatska postala članica EU 1. srpnja 2013. godine, navode udruge izbjeglih Srba. U pismu se tvrdi da u Hrvatskoj "još nije uspostavljeno neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe" te naglašava kako nisu ispunjeni zahtjevi koalicije među kojima povrat pokretnina i nekretnina, obnova imovine uništene u ratu, naknada za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravedna naknada bez uvjetovanja i ograničenja te isplata zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, revizija presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika kao i "pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja".

ZAGREB

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković održao je u ponedjeljak sastanak s predstavnicima ministarstava i europskim koordinatorima vezan uz izradu materijala za samoprocjenu napretka Hrvatske u procesu pristupanja EU-u i praćenje provedbe programa za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2011., priopćeno je iz MVPEI-a. Izvijestio je da se početkom listopada očekuje redovito izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske. Pozvao je sve resore na puni angažman u provedbi preuzetih obveza u fazi od kraja pregovora do pristupanja u Europsku uniju.

BEOGRAD

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić u ponedjeljak boravi u službenom posjetu Beogradu, a u sklopi posjeta organiziran je prijem kod predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića te predavanje zastupnicima Narodne skupštine Srbije, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. "Uloga Hrvatske kao stabilizatora regije i ključne zemlje u prenošenju europskih iskustava i strategija reformi može i treba poslužiti kao temelj utjecaja Hrvatske u EU", rekla je Vesna Pusić povodom posjeta Srbiji i susreta s predsjednikom Tadićem. "Dugo je vladalo mišljenje da je za svaku zemlju u regiji najbolje da se izbori za svoje mjesto u EU, a da blokira ili barem ne pomaže susjedima. To smo, na sreću, prerasli", zaključila je predsjednica Nacionalnog odbora.

RIM

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pretrpio je u ponedjeljak novi udarac, nakon prošlomjesečnog teškog poraza na lokalnim izborima, jer su se Talijani u velikom broju odazvali na referendum koji je svim snagama pokušao potkopati. Glasovanje o četiri pitanja koja su se odnosila na povratak nuklearnoj energiji, privatizaciju vodoopskrbe i imunitet za vladine ministre, još traje, no velik odaziv već u nedjelju, prvoga dana održavanja referenduma, ukazuje na novi težak poraz Berlusconijeve vlade desnog centra. Po procjenama talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, objavljenim u ponedjeljak, iako su biračka mjesta još bila otvorena do poslijepodneva, na referendum se odazvalo više od 50 posto birača, čime je postao valjan. Berlusconi je priznao poraz barem kada je riječ o nuklearnoj energiji, izjavivši na konferenciji za novinare da je referendum vjerojatno označio kraj nuklearnoj energiji u Italiji.

LJUBLJANA

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ne slaže se s prijedlogom ustavnih promjena oporbene stranke bivšeg premijera Janeza Janše, po kojemu bi parlament u slučaju političke krize sam sebe raspustio i tako omogućio prijevremene izbore. Tuerk je u ponedjeljak prijedlog ustavnog zakona o izvanrednim izborima koje je u proceduru uložila Slovenska demokratska stranka (SDS) ocijenio kao politički manevar predlagača, stranke bivšeg premijera Janše. Inicijativa SDS-a ima male mogućnosti da bude prihvaćena, jer bi je morale podržati dvije trećine zastupnika kojima mandat istječe tek krajem sljedeće godine. Riječ je o predizbornom potezu, odnosno pokušaju pridobivanja glasova birača, rekao je Tuerk novinarima, dodavši da se sadašnji slovenski ustav temelji na konceptu stabilnih vlada, pa upravo zato predviđa duže postupke rješavanja političkih kriza.

VARŠAVA

Poljska je u ponedjeljak potpisala sporazum sa Sjedinjenim Državama o stacioniranju američkih zračnih snaga na poljskom teritoriju od 2013. Dokument predviđa trajno stacioniranje postrojbe američkih vojnika na poljskom teritoriju i redovite rotacije američkih bojnih zrakoplova, čiji će piloti vježbati zajedno s poljskima. "Od 2013., američka postrojba bit će raspoređena u Poljskoj, u službi redovitih rotacija američkih bojnih i transportnih zrakoplova", rekao je poljski ministar obrane Bogdan Klich.

TOKIO

Najmanje osmorica japanskih radnika koji su pokušavali staviti pod nadzor oštećenu japansku nuklearnu elektranu Fukushimu bili su izloženi većoj radijaciji od dopuštene, objavili su u ponedjeljak japanski dužnosnici. U tri od šest reaktora elektrane Fukushime došlo je do taljenja jezgre nakon što je elektrana zbog snažnog potresa i tsunamija 11. ožujka ostala bez struje. Iz okolice elektrane evakuirano je nekoliko desetaka tisuća ljudi. Operator elektrane Tepco do sada je tvrdio da su prevelikoj radijaciji bila izložena samo dvojica radnika.

LONDON

Velika Britanija i milijarder Bill Gates obećali su u ponedjeljak 2,3 milijarde američkih dolara na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za programe cijepljenja u svrhu zaštite djece u siromašnim zemljama. Taj iznos dodaje se obećanju australskog ministra vanjskih poslova Kevina Rudda koji je izjavio je u nedjelju da će njegova zemlja donirati 210 američkih milijuna dolara tijekom tri godine do 2013. Očekuje se da će se i druge države, među kojima SAD, Francuska, Njemačka, Japan i druge, obavezati na pružanje pomoći kasnije u ponedjeljak kako bi se sakupilo dodatnih 3,7 milijardi dolara koliko je potrebno Globalnom savezu za cjepiva i iumunizaciju (GAVI) za financiranje njegovih programa do 2015. godine. Savez financira cjepiva protiv bolesti kao što su pneumokokalna upala pluća, difterija, hripavac, tetanus, ospice i rotavirus.

BUKUREŠT

Suprugu kongoanskog diplomata u Beogradu privela je rumunjska policija zbog krijumčarenja 18.500 kutija cigareta, objavilo je u ponedjeljak tužiteljstvo. Esther Pascaline Bombeto, suprugu drugog savjetnika veleposlanstva DR Konga u Srbiji, policija je zatekla s 18.500 kutija cigareta skrivenih u automobilu u kojem se nalazila. Njezin suprug Marc Marius Itela Elombola, koji se nalazi u Srbiji, podvrgnut je ispitivanju kako bi se otkrila njegova uloga u krijumčarenju. U akciji su uhićena i trojica srbijanskih državljana.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙