FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BEOGRAD - Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, haaški optuženik Ratko Mladić posjetio je u utorak ujutro grob svoje kćeri Ane na beogradskom groblju, objavio je zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić. Konvoj vozila u kojem je bio Mladić napustio je zgradu Specijalnog suda za ratne zločine oko šest sati ujutro. Uz veliko osiguranje posjetio je grob svoje kćeri na Topčiderskom groblju, što mu je bila velika želja koju su, kako je rekao Vekarić, pristali ispuniti i sud i tužiteljstvo. Mladić se na groblju zadržao dvadesetak minuta, a u njegovoj pratnji bio je i liječnik. Ana Mladić je u ožujku 1994. godine pronađena mrtva u obiteljskoj kući u beogradskom naselju Banovom brdu. Po službenoj verziji, počinila je samoubojstvo hicem iz očeva pištolja. Beogradski sud u petak je odlučio da postoje svi uvjeti za Mladićevo izručenje u Den Haag. Njegov odvjetnik jučer je poštom uložio žalbu na tu odluku, a tročlano žalbeno vijeće treba se sastati danas. Ukoliko žalba bude odbijena, Mladić bi već tijekom dana mogao završiti u Scheveningenu.

TRIPOLI - Libijski vođa Moamer Gadafi voljan je prihvatiti mirovne smjernice za prekid libijske krize koje je predložila Afrička unija (AU), rekao je u utorak Jacob Zuma, predsjednik Južnoafričke Republike nakon kratka posjeta Libiji. Pukovnik Gadafi "voljan je prihvatiti mirovne smjernice AU-a", počevši s prekidom vatre u koji, po njegovu mišljenju, treba uključiti "sve strane" i prekid NATO-ovih bombardiranja, rekao je Zuma za libijsku i južnoafričku televiziju. Zuma je kazao da je imao "iscrpan razgovor" s pukovnikom Gadafijem koji je, rekao je, zatražio da se "Libijcima pruži mogućnost da razgovaraju" i pronađu rješenje za krizu koja od sredine veljače potresa zemlju. Zuma je nešto ranije u izjavi za južnoafričku televiziju ocijenio da NATO-ovi zračni napadi potkopavaju afričko posredovanje za mir u Libiji. U ponedjeljak je libijski režim optužio NATO za ubojstvo 11 civila u bombardiranju 150 km od Tripolija, u vrijeme kada je Jacob Zuma bio u libijskoj prijestolnici. AU je predložio "mirovne smjernice" radi prekida sukoba koje je režim prihvatio, ali ih je odbacilo nacionalno prijelazno vijeće, ustaničko upravno tijelo. Posredovanje AU-a predviđa prekid vatre i uvođenje prijelaznog razdoblja nakon kojega bi se organizirali demokratski izbori. Panafrička organizacija je usto pozvala NATO da prekine s bombardiranjem.

KABUL - NATO-ova međunarodna koalicija mogla bi se pretvoriti u "okupacijsku silu" u očima Afganistanaca nastavi li ubijati civile u svojim operacijama, upozorio je u utorak predsjednik države Hamid Karzai. "Nastave li bombardirati afganistanske kuće, premda im je vlada to zabranila, neće se više smatrati snagom koja vodi rat protiv terorizma, već okupacijskom silom", rekao je Karzai na tiskovnoj konferenciji u Kabulu. "A afganistanska povijest pokazala je kako se Afganistanci odnose prema okupacijskim snagama", upozorio je. Karzai je u nedjelju uputio "posljednje upozorenje" NATO-ovim snagama, posebice Amerikancima koji čine više od dvije trećine tih snaga, pozivajući ih da prekinu s nekim "jednostranim" operacijama pošto je u jednoj zračnoj akciji zabunom ubijeno 14 civila, među kojima dosta djece. NATO se ispričao za tu pogrešku u ponedjeljak, a Karzai je rekao da je zapovjednike koalicije valjda "stotinu puta" upozorio da se klone noćnih zračnih napada. Kolateralne civilne žrtve, koje se najčešće događaju tijekom noćnih bombardiranja, najveći su izvor sukoba između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i zapadnih zemalja.

GUWAHATI - Najmanje 31 osoba je poginula u udaljenoj indijskoj sjeveroistočnoj pokrajini u utorak rano ujutro kada je autobus koji je prevozio goste sa svadbe slomio drveni most i završio u umjetnom jezeru, izvijestila je policija. Lokalno stanovništvo pokušalo je prije dolaska policije spasiti zatočene u autobusu koji je težinom slomio most preko kojega je prolazio, pao u jezero i počeo tonuti. U autobusu se više od 40 ljudi vraćalo sa svadbene zabave. Šest osoba iz autobusa je izvučeno živo i sada se nalaze u bolnici. Prema izjavama svjedoka, koje prenosi agencija Reuters, tijela poginulih prekrivena su bijelim plahtama i položena na tlo. Nesreća se dogodila 35 kilometara zapadno od Guwahatija, glavnog grada pokrajine Assam. Stradanja na prometnicama su česta u Indiji gdje je većina cesta vrlo loše kvalitete.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙