FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 30. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BERLIN - Njemačka vladajuća koalicija usuglasila se da će do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore i tako Njemačku pretvoriti u prvu industrijsku silu koja se odrekla nuklearne energije, javljaju agencije. Odluku je objavio ministar zaštite okoliša Norbert Rottgen nakon višesatnog sastanka vladajuće koalicije koji je trajao do ranih jutarnjih sati u ponedjeljak. Njemačka ima 17 reaktora. Rottgen je rekao da osam najstarijih, koji su prestali s radom iz sigurnosnih razloga nakon nesreće u japanskoj Fukushimi, neće više biti pokrenuti. Šest drugih reaktora prestat će s radom do 2021. godine, a preostale tri najmlađe njemačke nuklearke zaustavit će se godinu kasnije, prenose Reuters i BBC. "Ovo je konačna odluka. Neće biti revizije", rekao je Rottgen. Njemačka je nuklearkama pokrivala 23 posto svojih potreba za električnom energijom i morat će do 2022. pronaći načina kako da to nadoknadi. Ovu odluku mora potvrditi parlament, ali pretpostavlja se da to neće biti problem jer su članovi oporbenih socijaldemokrata i zelenih bili uključeni u rad povjerenstva. Zatvaranju nuklearki se protive četiri velike kompanije, RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na njemačku industrijsku bazu. Korištenje nuklearne energije već je godinama prijeporno pitanje u Njemačkoj, a odluku o zatvaranju nuklearki potaknula je i povijesna pobjeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Wuerttembergu u ožujku, sve do tada neprikosnovenom uporištu CDU-a. I ovoga vikenda deseci tisuća Nijemaca u nekoliko su gradova prosvjedovali protiv nuklearne energije.

KABUL - Snage NATO-a u Afganistanu ispričale su se u ponedjeljak za smrt devet civila u subotnjem zračnom udaru na jugu zemlje, iako afganistanske vlasti govore da je poginulih bilo 14. "U ime koalicije, zapovjednika ISAF-a generala Davida Petraeusa, primite iskrene isprike za devet civila ubijenih u incidentu u okrugu Novzadu, u pokrajini Helmandu", kazao je u priopćenju američki general John Toolan, zapovjednik područja jug-zapad. "Koalicija ozbiljno shvaća svaku smrt ili ranjavanje civila. Izbjegavanja civilnih žrtava naš je glavni prioritet", tvrdi general Toolan. Ophodnja američkih marinaca u pokrajini Helmandu našla se u subotu pod talibanskim napadom, pa su američki vojnici zatražili zračnu potporu. Helikopteri NATO-a, pozvani kao pojačanje, otvorili su vatru na kompleks u kojem je pet pobunjenika zauzelo položaje i odakle su nastavljali pucati, po generalovim riječima. "Nažalost, kasnije smo otkrili da se u kompleksu koji su namjerno zauzeli pobunjenici stanovali i nevini civili", nastavio je general Toolan. Po podacima pokrajinskih vlasti, dvanaestero djece i dvije žene, ubijeno je raketama ispaljenim na dvije kuće iz helikoptera NATO-a.

ISLAMABAD - Pakistan je odlučio pokrenuti "ciljanu vojnu ofenzivu" u Sjevernom Vaziristanu, glavnom utočištu Al Kaide i talibana na granici s Afganistanom, objavili su u ponedjeljak pakistanski mediji. Sjedinjene Države već dugo traže od Pakistana pokretanje ofenzive u toj regiji radi razbijanja Haqqani mreže, jedne od najsmrtonosnijih frakcija u borbi s američkim vojnicima u Afganistanu. Taj je američki pritisak postao posebno intenzivan nakon što je otkriveno da je Osama bin Laden živio u Pakistanu. Lokalni mediji, pozivajući se na neimenovane "visoko pozicionirane izvore", pišu da će pakistansko zrakoplovstvo u ofenzivi najprije omekšati militantne ciljeve, a zatim pokrenuti kopnenu akciju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙