FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 13. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan osvojio je na nedjeljnim parlamentarnim izborima svoj treći uzastopni premijerski mandat, ali s nedovoljnom većinom kako bi njegova Stranka pravde i razvoja (AK) sama provela najavljenu promjenu ustava. Erdogan, koji je sa svojom strankom muslimansku Tursku pretvorio u jedno od najbrže rastućih gospodarstava svijeta i prekinuo s ciklusima vojnih udara, osvojio je 49.9 posto glasova na izborima. To će stranci donijeti 326 zastupničkih mandata od 550 mjesta u turskom parlamentu, četiri manje od potrebnog za samostalnu promjenu ustava i pet manje nego na prošlim parlamentarnim izborima. "Narod nam je dao poruku da gradimo novi ustav putem konsenzusa i pregovora", kazao je Erdogan u pobjedničkom govoru pristašama s balkona sjedišta Stranke pravde i razvoja sinoć u Ankari. "Mi ćemo razgovarati o novom ustavu s oporbenim strankama", rekao je. Postojeći turski ustav napisan je prije više od 30 godina, za vrijeme vojne vladavine. "Novi ustav će zahtijevati konsenzus i dijalog s ostalim strankama i društvom u cjelini", rekao je Cengiz Aktar, profesor na sveučilištu u Istanbulu. "Vidjet ćemo je li Erdogan na to spreman ili će pokušati nametnuti svoje viđenje zemlje", dodao je. Turski listovi u ponedjeljak su puni hvalospjeva za premijera. "Turska ga voli", "Majstor glasačkih kutija", stoji u naslovima, uz Erdoganove nasmiješene fotografije.

RIM - Talijani su se odazvali u velikom broju na referendum koji će izgleda zadati još jedan udarac premijeru Silviju Berlusconiju nakon prošlomjesečnog ponižavajućeg poraza na lokalnim izborima. Trostruki referendum o nuklearnoj energiji, privatizaciji vodoopskrbe i imunitetu od kaznenog progona za ministre u vladi završava u ponedjeljak u 15 sati, ali je veliki odaziv prvoga dana glasovanja u nedjelju ukazao na to se priprema novi poraz vlade desnog centra. Berlusconi, koji se protivi prijedlozima za opoziv zakona o nuklearnoj energiji, imunitetu i vodoprivredi koje je donijela njegova vlada, izjavio je prošlog tjedna da neće glasovati. Nadao se da veliki broj građana neće izaći na referendum i da će zbog slabog odaziva propasti. Da bi referendum uspio, odazvati se mora 50 posto glasača plus jedan, a do nedjelje navečer izašao je više od 41 posto. U Italiji je posljednji referendum imao potreban odaziv 1995. godine, a nakon toga ih je propalo šest. Talijanski mediji danas pišu da će visoki odaziv biti dvostruka pobjeda, jedna za oporbu, a druga, još važnija, u borbi protiv dugogodišnje bezvoljnosti i nezainteresiranosti birača. Ovaj referendum nije se mogao održati u gore vrijeme za Berlusconija (74) protiv kojega se vode tri sudska postupka i koji je oslabljen nakon poraza na prošlomjesečnim lokalnim izborima gdje je izgubio i u svojoj bazi u Milanu. Ako glasači, uz potreban odaziv, glasuju za odbacivanje Berlusconijevih zakona, a ankete govore da hoće, to će vjerojatno izazvati velike potrese u vladajućoj koaliciji.

WASHINGTON/ZAGREB - Četiri desetljeća nakon što su se "Pentagonski papiri" počeli pojavljivati u New York Timesu, što je u SAD-u izazvalo ustavnu krizu oko pitanja slobode tiska, nekada strogo povjerljiva studija o ratu u Vijetnamu bit će u cijelosti prvi put objavljeni u ponedjeljak, izvješćuju američki mediji. Predsjednička knjižnica Lyndona B. Johnsona pri sveučilištu Texas u Austinu, objavit će svih 7000 stranica pentagonskog izvješća, ali u njima je samo 11 riječi koje su do danas ostale tajna, prenosi magazin Forbes na web stranici. Te dokumente koje su bili WikiLeaks svoga vremena, istodobno će objaviti predsjedničke knjižnice Johna F. Kennedya u Bostonu i Richarda Nixona u Yorba Lindi, u Kaliforniji, te Državni arhiv u College Parku, predgrađu Washingtona, u Marylandu. NY Times počeo je objavljivati dokumente 13. lipnja 1971., ali je savezni sudac to ubrzo zaustavio. Tada su Washington Post i ostale novine nastavile objavljivati dokumente. Vrhovni sud SAD na kraju je poništio odluku saveznog suca, donoseći veliku pravnu pobjedu za slobodu tiska. Dokumenti pokazuju da su Kennedy, Johnson i ranije administracije izazivale eskalaciju sukoba u Vijetnamu, ali su o tome zavaravale Kongres, javnost i saveznike. Pripremljeno na kraju mandata Lyndona Johnsona u suradnji ministarstva obrane i nezavisnih vanjskopolitičkih analitičara, izvješće je odao jedan od njih, Daniel Ellsberg, fotokopirajući noćima stranicu po stranicu. Njegov potez rezultirao je jednom od najdramatičnijih epizoda "zviždanja" u povijesti SAD-a.

LJUBLJANA - U Sloveniji sutra počinju devetodnevne duhovne pripreme uoči dana molitve i posta za domovinu, objavio je u ponedjeljak ured za tisak Slovenske biskupske konferencije. Riječ je o inicijativi koju je prije više mjeseci pokrenula skupina katoličkih laika uz službenu potporu Katoličke crkve koja u to želi uključiti i druge vjerske zajednice. Cilj akcije je upozoriti na duhovne i moralne dimenzije ekonomske krize, uoči 20. obljetnice slovenske samostalnosti. "U povijesti se već mnogo puta pokazalo da su molitva i post ubrzali rješavanje problema koji su se činili nerješivima. Molitva i post mogu duboko djelovati na način razmišljanja i djelovanje ljudi, da ponovno shvate ono što je bitno i opet budu spremni raditi za dobro cijele zajednice, te svestrani razvitak na osobnoj i društvenoj razini", navode oranizatori. Slovenska biskupska konferencija objavila je da podržava inicijativu i potiče sve katoličke župe da u njoj sudjeluju. Inicijatori predlažu da se u meditaciju, molitvu i post pred 20. obljetnicu slovenske samostalnosti Slovenije, tijekom koje je postignut velik napredak na političkom i gospodarskom području, ali i pad etičkih standarda, socijalne osjetljivosti, te duhovnih vrijednosti koje se temelje na solidarnosti, uključe svi slovenski državljani bez obzira na političko uvjerenje i narodnost, u skladu sa svojom vlastitom kulturom i vjerskom pripadnosti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙