FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

HAAG -Tužiteljstvo Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) od tribunala je zatražilo da obrani Ratka Mladića zabrani bilo kakvo javno objavljivanje ili objavu u novinama dokumenata i informacija sadržanih u optužnici, izvijestili su u petak sudski izvori. "Trebalo bi obrani zabraniti objavljivanje u javnosti elemenata koje bi joj predalo tužiteljstvo. Tužiteljstvo ne osigurava te elemente da bi oni bili preneseni javnosti ili medijima", stoji u podnesku čiju je kopiju dobio France presse. Prema pravilima ICTY optužba je dužna obrani predati popis svjedoka i dokaza koje namjerava izvoditi na suđenju i obratno. Glasnogovornica ICTY-ja Nerma Jelačić u petak je izjavila kako se odluka trojice sudaca o spomenutom prijedlogu očekuje uskoro, ali, kako je kazala, nije joj poznat motiv podnošenja prijedloga.

ŽENEVA - Silovanja se i dalje koriste kao brutalno ratno oružje u sukobima diljem svijeta, od čega nije pošteđena ni Libija, rekla je u petak posebna predstavnica UN-a i zadužena za problem seksualnog nasilja u ratnim sukobima Margot Wallstrom. "Seksualno nasilje postalo je taktika oružanih skupina jer je jeftinija i destruktivnija te se kasnije jednostavnije prođe nekažnjeno nego kada se koriste druge ratne metode", rekla je Wallstrom na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi. U prvome govoru održanom pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava otkad je stupila na novu dužnost u ožujku 2010., pozvala je sve zemlje u sukobima da spriječe takve vojne ratne zločine te da pred sud izvedu vojnike i njihove nadređene.

AMMAN - Iz pet sirijskih helikoptera pucano je na prosvjednike koji su se u petak u velikom broju okupili u gradu Maratu al-Numanu, rekli su očevici. "Najmanje pet helikoptera nadletjelo je Marat al-Numan i otvorilo vatru iz strojnica kako bi se rastjerali deseci tisuća prosvjednika koji su demonstrirali ulicama grada", rekao je jedan od očevidaca. Pucnjava iz helikoptera koristi se prvi put u suzbijanju prosvjeda i nemira u nekom sirijskom gradu. Grad Marat al-Numan nalazi se 55 km južno od sirijskoga drugog po veličini grada Alepa na glavnoj autocesti prema Damasku. Sirijski ured za obranu ljudskih prava objavio je kako je iz helikoptera pucano na grad nakon što su snage sigurnosti na kopnu ubile pet prosvjednika, no njegovi zaposlenici tvrde da ne raspolažu informacijama prema kojima je u pucnjavi iz helikoptera bilo smrtno stradalih.

WASHINGTON - Direktor CIA-e Leon Panetta doputovao je u petak u Pakistan kako bi smirio napetosti u vezama s tom zemljom koje su se pojačale nakon američkog napada u kojemu je ubijen Osama Bin Laden, doznaje se od američkog čelnika.

Riječ je o prvom putu čelnika američke obavještajne agencije u Pakistan nakon pogibije vođe Al Kaide 2. svibnja koji se skrivao u vojnoj bazi Abotabadu, stotinjak kilometara sjeverno od prijestolnice.

Panetta se sastao s direktorom pakistanske obavještajne službe (ISI), generalom Ahmedom Šujom Pašom i moćnim zapovjednikom pakistanske vojske, generalom Ašfakom Parvezom Kajanijem, po tom američkom čelniku koji je htio ostati anoniman.

Leon Panetta koji sljedećih tjedana treba zamijeniti Roberta Gatesa na dužnosti američkog ministra obrane, ocjenjuje suradnju s Pakistanom na području borbe s terorizmom kao "iznimno važnu", usprkos nedostatku povjerenja između dvaju saveznika.

NEW YORK - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne želi odgovarati na telefonske pozive UN-ova glavnog tajnika Ban Ki-moona jer ga potonji kritizira zbog nasilnog gušenja prosvjeda u Siriji, rekao je u petak glasnogovornik UN-a.

Ban je u četvrtak pokušao nazvati Asada, ali je dobio odgovor da je sirijski predsjednik "zauzet", rekao je Martin Nesirky novinarima.

Glavni tajnik UN-a imao je tri burna telefonska razgovora s Asadom otkako su u ožujku počeli prosvjedi u Siriji u kojima je više od 1.100 ljudi ubijeno, po podacima sirijskih organizacija za ljudska prava.

Ban Ki-moon je prošlog tjedna ocijenio sirijske događaje "silovitom represijom" i rekao da je "jako uznemiren zbog teških povreda ljudskih prava koje ne prestaju, a među njima su i informacije o smrti djece zbog mučenja, korištenju pravih metaka i bombardiranjima".

WASHINGTON/ZAGREB - Pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon posjetit će Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo od 13. do 17. lipnja kako bi iskazao potporu Sjedinjenih Država svim zemljama jugoistočne Europe dok grade napredna, mirna i demokratska društva, na putu prema svome pravom mjestu punopravnih članica europske i euro-atlantske zajednice, priopćio je u petak State Department.

Tijekom posjeta Bosni i Hercegovini 13. i 14. lipnja, Gordon će održati govor o američkoj politici u jugoistočnoj Europi, na konferenciji pod nazivom "Zapadni Balkan: napredak, stagnacija ili regresija?" koju su u Sarajevu organizirali Centar za transatlantske odnose sveučilišta Johns Hopkins SAIS iz Washingtona i Zaklada Amerika-Bosna. Gordon će se u Sarajevu sastati s čelnicima vlade i drugim predstavnicima političkog života BiH.

Od 15. do 17. lipnja posjetit će Srbiju, Kosovo i Hrvatsku, gdje će se sastati s visokim vladinim dužnosnicima i društvenim čelnicima kako bi raspravljali o pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u priopćenju State Departmenta.

WASHINGTON/ZAGREB - Preporuka Europske komisije za zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora i priključenje Europskoj uniji u srpnju 2013. je "veliki trenutak za Hrvatsku i regiju", izjavio je u petak Daniel Serwer, viši suradnik Centra za transatlantske odnose pri sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu i jedan od vodećih američkih stručnjaka za jugoistočnu Europu.

"To je veliki trenutak za Hrvatsku i za regiju. On pokazuje da obećanje članstva u Europskoj uniji može postati stvarnost, pod uvjetom da balkanske države poduzmu usklađeni napor, kao što je to Hrvatska učinila, kako bi ispunile teške zahtjeve EU-a", rekao je Serwer u izjavi za Hinu, posredstvom e-maila.

Ocijenio je da će Sjedinjene Države, koje su uvijek snažno zagovarale ulazak Hrvatske u EU, biti oduševljene zaključenjem hrvatskih pristupnih pregovora.

"Washington će biti oduševljen da Hrvatska pronalazi svoj pravi dom u Europi i željet će iskoristiti to postignuće kako bi ohrabrio druge da poduzmu istu vrstu napora", istakao je američki stručnjak za jugoistok Europe.

Serwer je uputio "čestitke hrvatskim dužnosnicima koji su bili izravno uključeni i građanima Hrvatske, za koje je to povijesni trenutak".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙