FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

NEW YORK - Istražitelji Međunarodnog kaznenog suda (ICC) imaju dokaze koji povezuju libijskog vođu Moamera

Gadafija s politikom masovnog silovanja pripadnica plemena koja su na strani pobunjenika, što može rezultirati zasebnim optužbama, izjavio je u srijedu glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo. On je 16. svibnja zatražio izdavanje uhidbenih naloga protiv Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i šefa libijske obavještajne službe, na temelju optužbi za zločine protiv čovječnosti počinjene u nastojanju da se uguši pobuna u zemlji. Suci ICC-a razmatraju zahtjev Morena-Ocampa, ali je tužitelj rekao da nakon njihove odluke, on može podnijeti nove optužbe za masovna silovanja.

ŽENEVA - Libijski čelnik Moamer Gadafi prodaje naftu na crnom tržištu da bi mogao financirati svoj ostanak na vlasti, izjavio je libijski ministar rada Ali al-Amin Manfur koji je objavio da prelazi na stranu pobunjenika. Manfur je doputovao u Ženevu na konferenciju Međunarodne organizacije rada (ILO) i tamo švicarskim medijima izjavio da Gadafija podržava najviše 20 posto libijskog stanovništva, uključujući pripadnike njemu bliskih plemena, ali da svi oni imaju financijskog interesa u opstanku sadašnjeg režima. On nije objavio pojedinosti o prodaji libijske nafte na crnom tržištu. Prema sankcijama koje je UN u ožujku proglasio protiv Libije, pet glavnih naftnih kompanija i središnja banka nalaze se na svojevrsnoj "crnoj listi" i s njima je zabranjeno poslovati premda embargo na izvoz libijske nafte nije službeno proglašen.

WASHINGTON - Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh ozlijeđen je prošlog tjedna u eksploziji bombe podmetnute u džamiji koja se nalazi u sklopu predsjedničke palače, a ne, kako se isprva vjerovalo u raketiranju, rekli su u četvrtak američki i arapski dužnosnici za Reuters. Još nije poputno jasno je li bombu podmetnuo netko 'izvana' tko je imao pristup džamiji ili netko iz kruga Salehovih bliskih suradnika. U eksploziji je smrtno stradalo sedam osoba, teže su ozlijeđeni neki visoki dužnosnici, a Saleh je odmah prebačen na liječenje u Saudijsku Arabiju. Od tada mediji objavljuju kontradiktorna izvješća o njegovu stanju - neki navode kako je riječ o manjoj ozljedi, a drugi kako je Saleh u životnoj opasnost zbog, po život opasnih opeklina koje je navodno dobio. The New York Times piše da Sjedinjene Države bespilotnim letjelicama i borbenim zrakoplovima u tajnim operacijama napadaju uporišta Al-Kaide u Jemenu.

HONG KONG - Načelnik glavnog stožera kineske Narodno oslobodilačke vojske (PLA), general Chen Bingde, potvrdio je da Kina gradi svoj prvi nosač zrakoplova, u izjavi koju je dao honkonškom listu Commercial Daily od srijede. General Bingde odbio je reći kada će nosač, preuređeni brod Varjag iz doba Sovjetskog Saveza biti spreman za plovidbu, prenosi BBC. Smatra se da će nosač uskoro biti dovršen, a prve probne plovidbe očekuju se krajem ove godine. Do stavljanja u operativnu službu može proteći i nekoliko godina.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙