FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno, no relativno mirno trgovanje

Autor: scvi
ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Ponajviše zbog vrlo slabe aktivnosti investitora, i danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje relativno mirno trgovanje, no tržišni će sudionici biti na oprezu zbog negativnih signala koji pristižu sa svjetskih burzi.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 rast, a 1 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,11 posto, na 2.208 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,21 posto, na 1.231 bod.

Redovni promet dionicama premašio je 17 milijuna kuna, što je oko milijun kuna više nego prethodnoga dana.

Najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,07 posto, na 258,11 kuna.

Slabljenju Crobexa najviše su pridonijele dionice građevinskog sektora, među kojima je najznačajniji pad zabilježila cijena dionice Tehnike, za 3,4 posto, na 1,180 kuna.

„Znatnijih pomaka na domaćem tržištu i dalje nema. Investitori su uspavani u očekivanju pozitivnijih vijesti, ponajviše oko mogućeg završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom u lipnju. Do tada ili neke druge značajnije vijesti očekujem nastavak stagnacije na domaćoj burzi“, ističe Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Kako dodaje, u proteklih tjedna dana Crobex je ojačao oko 0,5 posto, uz prosječni redovni dnevni promet dionicama od 14 milijuna kuna.

Na svjetskim burzama, pak, novi oštar pad cijena sirovina izazvao je znatno spuštanje cijena dionica. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica izgubile gotovo sve dobitke iz prethodna tri dana, a pod najvećim su se pritiskom našli energetski i rudarski sektor.

Jutros su i na azijskim i na europskim burzama vodeći indeksi oštro pali jer pad cijena sirovina smanjuje sklonost ulagača prema riziku.

„Oštar pad cijena sirovina, pogotovo nafte i srebra, nije mogao proći bez reakcije na tržištima kapitala, pogotovo u ovome trenutku kada investitori traže potvrdu za daljnji nastavak pozitivnog trenda. Zbog toga u posljednjih tjedan i pol dana svjedočimo velikoj volatilnosti na tržištima dionica. Ipak, zasad je još prerano govoriti o zaokretu pozitivnog trenda na svjetskim burzama“, ocjenjuje Nagy.

Iako sezona objava financijskih izvješća i dalje traje, rezultati kompanija za prvo tromjesečje više nemaju odlučujući utjecaj na burzovna kretanja, navodi Nagy.

„Brojne inozemne kompanije daju konzervativne procjene poslovanja, prvenstveno zbog neizvjesnosti oko kvantitativnog popuštanja monetarne politike u SAD-u u lipnju, kao i visokih cijena sirovina, što investitore također drži na oprezu“, kaže Nagy.

Ponovno je u fokusu investitora i dužnička kriza u eurozoni, nakon što je Grčkoj snižen kreditni rejting. Rezultat toga je jačanje tečaja dolara prema euru u posljednjih tjedan dana za 4,5 posto, što također utječe negativno na tržišta dionica.

„Nove smjernice investitorima dat će nešto kasnije podaci o američkoj maloprodaji u travnju te o broju Amerikanaca koji su protekloga tjedna ostali bez posla. S nestrpljenjem se očekuju i sutrašnji podaci o inflaciji mjerenoj potrošačkim cijenama u SAD-u, kao i indeks povjerenja potrošača“, zaključuje Nagy.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙