FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žalba virovitičke Prosvjete na rješenje DIP-a

Autor: ztes
VIROVITICA, 9. lipnja 2011. (Hina) - Srpsko kulturno-prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Virovitice uputilo je žalbu Ustavnom sudu na rješenje Državnog izbornog povjerenstva, koje nije prihvatilo prigovor "Prosvjete" na prihvaćanje kandidature Srpskog narodnog vijeća- Nacionalne koordinacije za izbor članova vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije.

Predsjednik „Prosvjete“ Staniša Žarković u žalbi Ustavnom sudu tvrdi da Srpsko narodno vijeće kao Nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj ne ispunjava zakonske uvjete i nema pravo predlaganja kandidata za članove vijeća i predstavnike srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj na izborima koji su raspisani za 10. srpnja 2011. g. jer kandidate na tim izborima mogu predlagati, kako tvrdi, samo udruge.

„Županijska vijeća su pravne osobe upisane u Registar vijeća nacionalnih manjina i nisu udruge građana niti se na njih primjenjuje Zakon o udrugama. Njihova prava utvrđena člankom 31. Ustavnog zakona ne uključuju pravo predlaganja kandidata za članove vijeća jer bi to značilo da predstavničko tijelo samo predlaže kandidate za svoje buduće članove što je apsolutno nedopustivo u demokratskim uređenjima“, navodi Žarković te upozorava da se sve nacionalne manjine u RH, osim srpske, imaju pravo udruživati u nacionalne koordinacije. Srbima je to, napominje, onemogućeno prošlogodišnjim izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje nameću SNV kao nacionalnu koordinaciju.

Umjesto da se poziva na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave po kojemu mandat članovima predstavničkih tijela prestaje objavom Odluke Vlade RH o raspisivanju izbora, Državno izborno povjerenstvo, napominje Žarković, u odbijanju Prosvjetina prigovora poziva se na Statut SNV – Nacionalne koordinacije vijeća po kojemu nakon isteka mandata Vijeća, vijećnici nastavljaju obavljati svoje dužnosti i ovlasti do konstituiranja novog saziva Vijeća što im daje mogućnost kandidiranja na izborima.

„Vjerujemo da će se Ustavni sud Republike Hrvatske složiti s našim čvrstim uvjerenjem da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave iznad Statuta SNV – Nacionalne koordinacije i utvrditi kako SNV ne ispunjava zakonske uvjete i nema pravo predlaganja kandidata za članove vijeća i predstavnike srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj na izborima raspisanima za 10. srpnja. 2011. g.“ zaključuje Žarković.

(Hina) xztes yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙