FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koalicija "Srpska sloga" o nepravilnostima u kandidacijskom postupku

Autor: ztes
VIROVITICA, 8. lipnja 2011. (Hina) - Političke stranke i udruge koje zastupaju interese srpske nacionalne manjine, a okupljene su u Koaliciji "Srpska sloga" u izjavi za javnost upozoravaju na kako tvrde "nepravilnosti koje Srpsko narodno vijeće (SNV) pokušava provesti u kandidacijskom postupku za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina za izbore koji će se održati 10. srpnja ove godine".

Koaliciju čine Demokratska partija Srba (DPS), Srpska narodna stranka (SNS), Nova srpska stranka (NSS), Naša stranka (NS), vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije te Zajednica Srba u Republici Hrvatskoj (ZSH) i Srpski demokratski forum (SDF).

Tvrde da je SNV kao nacionalna koordinacija županijskih vijeća srpske nacionalne manjine predlaganjem izbornih lista sa svojim članovima u većini općina, gradova i županija prekršio Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jer, kako stoji u izjavi, pravo predlaganja imaju samo udruge nacionalnih manjina, a ne i vijeća. Osim toga, ističu, županijskim vijećima srpske nacionalne manjine, a time i SNV-u, s danom raspisivanja izbora istekao je mandat.

Koalicija je, stoji u izjavi koju je potpisao predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Staniša Žarković, izbornim povjerenstvima poslala nekoliko prigovora, ali je Državno izborno povjerenstvo sve prigovore odbacilo pozivajući se na Statut SNV-a. Zbog toga su, napominju, prisiljeni obratiti se Ustavnom sudu kako bi se utvrdilo je li Republici Hrvatskoj viši pravni akt Ustavni zakon i Zakon o izboru predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave ili Statut SNV-a – Nacionalne koordinacije.

"Razočarani smo ovom odlukom Državnoga izbornog povjerenstva koje nije primijenilo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i zaštitilo legalnost i legitimnost ovog izbornog procesa. Želimo vjerovati da će Ustavni sud staviti zakon iznad Milorada Pupovca", zaključuju članice Koalicije "Srpska sloga".

(Hina) xztes ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙