FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigovor S. Žarkovića: za novu odluku o raspisivanju manjinskih izbora

Autor: ztes
VIROVITICA, 27. svibnja 2011. (Hina) - Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine i zamjenik virovitičko-podravskog župana Staniša Žarković uputio je vladi prigovor u kojem smatra neshvatljivim to što je vlada manjinske izbore raspisla 10. srpnja iako, kako tvrdi, već godinama predlažu da se održavaju istodobno kada i lokalni izbori, čime bi se uštedjelo, a bio bi veći i odziv na izbore za nacionalne manjine.

„Pozivamo Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud Republike Hrvatske da na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti djeluju kako bi se donijele nove odluke o raspisivanju izbora, omogućio kandidacijski rok koji bi počeo kad svi zainteresirani saznaju da su izbori raspisani. Jer, manjinski izbori nisu samo forma koju provodimo zbog 23. poglavlja, već bi trebali biti proces u kojem nacionalne manjine na demokratski način ostvaruju pravo da izaberu svoje legitimne predstavnike u jedinicama lokalne i područne samouprave“, navodi Žarković u prigovoru.

Žarković je uputio prigovor na odluke o raspisivanju izbora za vijeće i predstavnike nacionalnih manjina jer su za općine Čačince, Čađavicu, Sopje i Zdence raspisani izbori i za vijeće i za predstavnike što je, tvrdi Žarković, suprotno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Žarković obrazlaže da na temelju članka 24. ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pojedina nacionalna manjina bira ili vijeće ili predstavnika u pojedinoj jedinici lokalne ili područne samouprave, pa je, kako navodi, očito da su vladine odluke suprotne zdravu razumu te traži da se prijeporne odluke ponište te da vlada donese nove odluke o izborima koje bi bile zasnovane na zakonu.

„Tražimo od vlade da na temelju članka 10. zakona o pravu na pristup informacijama učini javno dostupnima podatke o broju pripadnika pojedine nacionalne manjine za svaku jedinicu lokalne i područne samouprave u Hrvatskoj, s obzirom na to da su navedeni podatci zakonska osnova za utvrđivanje prava na izbor predstavnika ili vijeća, a po dosadašnjem iskustvu imamo osnovanu sumnju da su ozbiljni propusti učinjeni i na drugim područjima“, navodi Žarković u prigovoru vladi.

(Hina) xztes yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙