FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Kožarićevih djela i "Sensitive Extra" u MSU

Autor: mkov
ZAGREB, 9. lipnja 2011. (Hina) - Izložba radova Ivana Kožarića "Preko crte; Atelje Kožarić: radovi na papiru i ostalo" otvara se sutra, 10. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, a međunarodna skupna izložba umjetnika koji žive u Austriji "Sensitiv Extra" bit će otvorena večeras u Galeriji NO također u zagrebačkom MSU, izjavila je danas na konferenciji za novinare ravnateljica MSU Snježana Pintarić.

Pintarić je napomenula kako je Kožarićeva izložba radova na papiru, koja se otvara na njegov 90. rođendan, proširena i na slike, crteže i skice za spomenike te istaknula kako Kožarićev Atelje treba stalno osmišljavati.

Ocjenivši kako je izložba napravljena u Kožarićevu duhu, podsjetila je kako će izložbu koja će biti otvorena tijekom cijeloga ljeta pratiti dodatni edukativni sadržaji za sve uzraste.

"Uvijek pred javnost izlazim s istinom," rekao je Kožarić dodavši kako ništa ne skriva te da predaje sve što mu se intimno događa.

Kožarić smatra da nije loše ono što je radio cijeli život te ističe da je izložba dobro postavljena.

Po riječima autorice izložbe Ive Janković na dva kata MSU bit će izloženo više od četiri stotine radova koji su do sada ostali skriveni pogledima posjetitelja u Ateljeu Kožarić.

Podsjetila je kako su izložbu radova "preko crte" priredili ona kao voditeljica Ateljea i kustos Vladimir Čajkovac. "Izložbu smo podijelili u nekoliko ciklusa," rekla je dodavši kako su tu Kožarićev pogled iz svemira, pogled na ulicu s ilustracijama, selekcije oblika, čovjek sa svojim karakterima, oblici praznine i križanje kao simbol poništavanja.

O izložbi "Senzitiv Extra" govorili su kustosi izložbe Michaela Stock i Lucas Ghermann.

Stock je napomenula kako izložba predstavlja radove osam međunarodnih umjetnika koji trenutno žive i rade u Beču. "Izložba naglašava iznimnu osjetljivost prema tradiciji performansa, minimalizma, fotografije i nasljeđa arte povera," rekla je dodavši kako radovi progovaraju i o radikalnom opiranju žanrovskim podjelama unutar suvremene umjetničke proizvodnje.

Po Ghermannovim riječima osjetljivost sadrži aspekte poput profinjenosti, sentimentalnosti i emocionalnosti. U izložbi postoji izražena i humanistička nota, rekao je.

Na izložbi će biti izloženi radovi Patricka Baumuellera, Sabine Groschup, Hansa Kottera, Michaela Nitschea, Christiane Spatt, Viktorsa Svikisa, Alexandera Viscia i Marka Zinka.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙