FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šiblov nov umjetnički ciklus "Trenuci"

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - U Studiju Moderne galerije "Josip Račić" u Zagrebu večeras je otvorena izložba Duška Šibla "Trenuci", koja obuhvaća 12 akrilika na platnu nastalih od 2009. do 2011. godine.

"Nov ciklus slika i slikocrteža Duška Šibla mnogo je više od standardne umjetničke inspiracije ljudskim pokretom, tijelom i plesom", istaknula je u predgovoru kataloga izložbe Iva Koerbler.

"Guido Quien svojedobno je napisao kako je Šibl nekoliko desetljeća kontiuirano radio na studijama i analizi ljudske figure te uspio ostvariti vizualni, nadasve snažan i dojmljiv niz radova", rekla je Koerbler citirajući toga povjesničara umjetnosti.

Akademik Tonko Maroević, pišući o Šiblovu opusu, odavno je otkrio da je ono po inerciji povezano s tradicijom drugog vala ekspresionizma u slikarstvu (posebice njemačkih autora ) koja se proteže do danas, podsjetila je u predgovoru Iva Koerbler.

U novim slikocrtežima, koji su nastajali na licu mjesta, kako je istaknula autorica izložbe, Duško Šibl ih pokazuje kao žive plesače te prenoseći energiju pokreta, podsjeća na Michelangelove biblijske prizore Stvaranja sa svoda sikstinske kapele.

"Upravo se novim ciklusom radova Šibl više nego ikada do sada približio rušenju granice između dvodimenzionalne plohe platna, imaginarne bijele dubine unutar prostora ispred slike, posvajajući ga za svoj temperamentni ples kao da im opstanak ovisi o tom da se odlijepe od podloge koja im je udahnula život", naglašava Koerbler.

Na osnovi te isprepletenosti i pokrenutosti prostora i volumena izvan granice klasične dvodimenzionlne štafelajske slike Šibl je ostvario neke od najboljih studija ljudskog pokreta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, zaključila je autorica izložbe Koerbler.

Duško Šibl živi i radi podjednako u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku. Od 1982. izlaže samostalno te sudjeluje na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a odnedavno se bavi i performansom (Liverpool, Unity Theatre 2008., i Plesni centar, Zagreb 2009.).

Izložba je otvorena do 12. lipnja.

(Hina) xta ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙