FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Mesić čestitao 60. rođendan Borisu Demuru

Autor: nkot
ZAGREB, 8. lipnja 2011. (Hina) - Ministar kulture Jasen Mesić čestitao je hrvatskom slikaru Borisu Demuru 60. rođendan, istaknuvši u poruci stvaralački impuls i iznimnu umjetničku energiju koji su obilježili sve segmente umjetnikova opusa.

"Kroz gotovo četrdeset godina aktivnog umjetničkog života svojim ste stvaralačkim impulsom, iznimnom umjetničkom energijom i snagom geste koja se očituje u svakom segmentu Vašeg opusa ostvarili i nadalje ostvarujete nezaobilazan udio u hrvatskoj umjetnosti, uvijek iznova otvarajući nove prostore propitivanja mogućnosti slike i ambijenta, univerzalnosti likovnog jezika te vlastitog umjetničkog identiteta", istaknuo je ministar Mesić u čestitci.

"Od sredine sedamdesetih godina i konceptualnih zasada Grupe šestorice, primarnog i analitičkog slikarstva, instalacija, performansa i umjetničkih akcija, do danas, Vaš autentičan i inovativan slikarski i stvaralački autorski rukopis, u čijem je fokusu promišljanja snaga i kauzalnost motiva spirale, trajno bilježi Vaše djelovanje prepoznato u hrvatskim ali i svjetskim okvirima, o čemu svjedoče mnogobrojne izložbe u zemlji i inozemstvu", dodaje se u čestitci.

Ministar Mesić poželio je Demuru, uz dobro zdravlje i mnogo osobnog zadovoljstva, još mnoge godine aktivnog i plodnog umjetničkog rada.

Boris Demur rođen je 9. lipnja 1951. godine u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1970., slikarstvo je diplomirao u klasi prof. Raula Goldonija 1975. godine, a grafiku 1977. u klasi prof. Alberta Kinerta na istoj akademiji.

Bio je član grupe šestorice, u kojoj su sa njim bili Vlado Martek, Željko Jerman, Fedor Vučemilović, Sven i Mladen Stilinović.

Od 1975. godine sudjelovao je na 384 skupne izložbe u zemlji i inozemstvu, te je održao 83 samostalne izložbe i 112 samostalne akcije i performancea.

(Hina) xpp/xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙