FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bućan u Gliptoteci

Autor: gvla
ZAGREB, 2. lipnja 2011. (Hina) - Samostalna izložba uglednog hrvatskog slikara Borisa Bućana pod nazivom "Dan kada je kiša padala naopako" otvorena je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.

Radi se slikama nastalim 2010. i 2011. godine, rađenim u tehnici akrila na platnu velikih dimenzija.

"Bućanova platna odraz su njegove široke naobrazbe i znatiželjnog duha koji gotovo nikad ne miruje, već pomno sagledava predmetni svijet oko sebe, povezujući trenutni vizualni podražaj s osobnim iskustvom i metafizičkim transformacijama stvarnosti", istaknuo je kustos izložbe Mladen Lučić u predgovoru izložbenog kataloga.

Izuzetno cijenjen u zemlji i inozemstvu, posebno zbog svog osebujnog pristupa u oblikovanju plakata, Bućan i u novom ciklusu od 120 slika ostaje vjeran svojem specifičnom stilu umjetničkog izričaja u kojem spaja različita formativna, izražajna i medijska sredstva, često ih objedinjujući na jednom platnu.

Izložba je ostvarena uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Otvorena je do 1. srpnja 2011., nakon čega se u kolovozu seli u Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli.

Boris Bućan rođen je 1947. u Zagrebu. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2006. i dobitnik brojnih domaćih i inozemnih nagrada. Bavi se slikarstvom, crtežom, grafikom i grafičkim dizajnom.

(Hina) xgvla ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙