FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Čovićeva obrana neće iznositi dokaze

Autor: zkre
MOSTAR, 8. lipnja 2011. (Hina) - Obrana predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića neće iznositi nikakve dokaze ili dovoditi svjedoke u sudskome postupku u kojemu ga se pred županijskim hercegovačko-neretvanskim sudom u Mostaru zajedno s još šest bivših hrvatskih dužnosnika tereti da su nelegalno prenijeli udjele Federacije BiH u tvrtki mobilne telefonije Eronet iz Mostara na tri privatne tvrtke, rekao je u srijedu odvjetnik Davor Martinović tvrdeći da su svi dokazi i svjedoci srušili optužnicu koju je zastupalo županijsko državno odvjetništvo.

"Nećemo imati nikakve dokaze niti svjedoke. Sve svjedoke koje je državni odvjetnik pozvao i predstavio dokumente, predstavljaju dokaze koji su u našu korist", rekao je odvjetnik Martinović za medije u Mostaru nakon današnje sudske rasprave.

Po zahtjevu državnog odvjetništva u srijedu je saslušana vještakinja financijske struke Slavica Aničić koja je objasnila da je na temelju dokumentacije utvrdila da je postojao poslovni odnos između Hrvatske pošte i telekomunikacija (HPT) i Ministarstva obrane te tri tvrtke u privatnom vlasništvu Crohercu, Alpini commerce i Hercegovaina osiguranju.

Optužnica tereti direktora tadašnjeg HPT-a Mostar Marinka Gilju, Dragana Čovića koji je 2000. godine kao dopredsjednik vlade Federacije BiH bio predsjednik upravnog odbora HPT-a Mostar, kao i članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Nevena Đukića, Matana Žarića i Ivana Baćka da su nezakonito prenijeli udjele od 51 posto u tadašnjoj tvrtki mobilne telefonije Eronet trima privatnim tvrtkama Crohercu, Alpini Commerc i Hercegovina osiguranju.

HPT je dugovao za izvedene građevinske radove ministarstvu obrane Federacije BiH, a za koje su pak radove izvodile tri privatne tvrtke.

Vještakinja Aničić je ustvrdila da je postojao "poslovni odnos i da su svi računi i ugovori o cesiji s aspekta financijsko računovodstvene struke bili ispravni".

"Iako je bila vještak tužiteljstva, u cijelosti je bila svjedok obrane. Radi se o zakonitom postupku cesije i prijenosa udjela koji nije suprotan bilo kakvom zakonskom propisu a poglavito zakonu", objasnio je Martinović.

Dodao je da nisu točni navodi iz optužnice kako se nije htjelo platiti dugovanja federalnom ministarstvu "jer je vještakinja potvrdila kako su ministarstvu plaćeni računi u iznosu od 3,3 milijuna maraka".

"Sve što piše u dispozitivu optužnice, vještakinja je posve opovrgnula", dodao je.

Za 22. lipnja najavljeno je svjedočenje dvoje optuženih Ivan Baćak i Slavica Josipović te će nakon toga slijediti završne riječi državnoga odvjetništva i obrane.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙