FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava Bosne Srebrene upozorava na nejednakost Hrvata u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 31. svibnja 2011.(Hina) - Uprava franjevačke provincije Bosne Srebrene upozorila je u utorak da položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini smatra teškim te kako se, bez obzira na načelno stajalište po kojemu se neće miješati u politička pitanja, osjeća obveznom reagirati na takvo stanje.

Obveza uprave Bosne Srebrene da se u takvim trenucima javno očituje proistječe iz njezina drugoga povijesnog i aktualnog pozvanja - brige o narodno-vjerničkoj, hrvatskoj i katoličkoj supstanciji u Bosni i Hercegovini, pa kroz to i o samoj BiH, stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Uprava Bosne Srebrene ističe kako je i po prosudbama objektivnih i nepristranih promatrača u krizi koja danas potresa Federaciju BiH i Bosnu i Hercegovinu manjkav politički položaj Hrvata kao najmalobrojnijega naroda vrlo osjetljivo političko pitanje.

"Političkim pitanjem najviše manipuliraju međunarodni čimbenici koji hrvatsko pitanje lako zanemaruju i cinično izigravaju jer misle da je tako najlakše, domaći politički akteri koji se u težnji da pribave vlast ne ustručavaju ni od prljave političke trgovine hrvatskim mandatima te same hrvatske stranke i političari koji međusobno posvađani i svrstani u protivničke tabore neodgovorno i bezočno urušavaju ono u što se zaklinju kao u svoj cilj i motiv - interes hrvatskog naroda", upozorava uprava bosanskih franjevaca.

Također navodi kako hrvatski problem u BiH ne treba preuveličavati, ali ni umanjivati jer bi svaki od tih pristupa otežao pronalaženje potrebnih rješenja.

Uprava Bosne Srebrene istodobno je neizravno kritizirala javno angažirane franjevce koji su zauzeli aktivno stajalište u aktualnim međustranačkim raspravama.

"Neki članovi franjevačke zajednice, ugledni u društvu, u svojemu javnom djelovanju često idu naruku jednome od ta dva pogrešna pristupa minimizirajući političku važnost objektivnog problema nejednakopravnosti Hrvata i svrstavajući se aktivno uz određene stranačke politike kojima takvo njihovo držanje odgovara.

Iako poneseni i najčestitijim namjerama, oni tako sudjeluju u produbljivanju krize i lošega političkog stanja u Federaciji BiH i u Bosni i Hercegovini", stajalište je uprave Bosne Srebrene.

Uprava te franjevačke provincije objašnjava kako ni na koji način ne osporava pravo svojim članovima građansko individualno pravo i na takav politički angažman, no dužna je objasniti da oni ne nastupaju u ime uprave ni u ime cjelokupne franjevačke zajednice u Bosni i Hercegovini, nego u svoje osobno ime.

"Kritički i istinit tretman političke nejednakopravnosti Hrvata te iskreno nastojanje svih relevantnih čimbenika da on prevlada jedini je ispravan put i način za Hrvate i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Politička se jednakopravnost svakako mora osigurati Hrvatima, i to ne samo nekom budućom promjenom Ustava i izbornog zakona, nego i u ovom razdoblju prije tih ustavnih i zakonskih promjena", stajalište je uprave Bosne Srebrene.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙