FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peter Sorensen imenovan za šefa Delegacije EU-a u Sarajevu

Autor: svuk
BRUXELLES, 30. svibnja 2011.(Hina) - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton objavila je u ponedjeljak da će čelnik Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini biti danski diplomat Peter Sorensen, koji će biti premješten sa svoje sadašnje dužnosti u Makedoniji.

"Ne mogu zamisliti nikoga tko je bolje kvalificiran za preuzimanje ojačane uloge šefa Delegacije od Petera Sorensena. Drago mi je što ovu odluku mogu objaviti nekoliko dana nakon moga posjeta Bosni i Hercegovini, koji je rezultirao otkazivanjem referenduma u Republici Srpskoj", kaže se u priopćenju Ashton.

Sorensen će biti prvi šef Delegacije EU-a i njegovo je imenovanje u nadležnosti visoke predstavnice Catherine Asthon. Sorensena bi sada Vijeće EU-a, to jest zemlje članice, trebalo imenovati i za posebnog izaslanika EU-a u BiH.

Ulogu posebnog izaslanika EU-a u BiH sada ima visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

Europska unija je odlučila objediniti u jednoj osobi uloge šefa Delegacije i posebnog izaslanika u Bosni i Hercegovini. Riječ je o tzv. "pojačanoj nazočnosti" Europske unije u BiH, koja bi postupno trebala preuzeti ulogu od Visokog predstavnika međunarodne zajednice, čiji će ured kroz neko vrijeme najvjerojatnije biti premješten izvan BiH.

Šef Delegacija Europske unije u Sarajevu imat će puno veću težinu od šefova delegacija u drugim zemljama. On će na raspolaganju imati osoblje, programe i sredstva koje EU daje BiH, što je oko 100 milijuna eura godišnje. Također će moći predlagati restriktivne mjere, poput zabrane putovanja ili zamrzavanja imovine onim dužnosnicima koji blokiraju normalno funkcioniranje institucija. Riječ je o standardnim sankcijama koje EU koristi poput nedavnih mjera protiv bjeloruskih dužnosnika.

Imenovanje novog posebnog izaslanika EU-a u BiH treba se obaviti najkasnije do kraja kolovoza kada Inzku istječe mandat za tu dužnost.

Peter Sorensen proveo je više od 15 godina na raznim diplomatskim dužnostima u jugoistočnoj Europi.

U posljednje vrijeme dosta se nagađalo tko će biti šef Delegacije EU-a u Sarajevu, a kao najizglednija imena spominjani su njemački diplomat Joachim Ricker i britanski veleposlanik u Egiptu Dominic Asquith.

(Hina) xsv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙