FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica pale peti tjedan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 4. lipnja 2011. (Hina) - Razočaravajući podaci o zaposlenosti učvrstili su tezu o usporavanju oporavka američkog gospodarstva, pa su u petak na Wall Streetu cijene dionica pale, čime je njihovo poniranje nastavljeno peti tjedan zaredom.

Dow Jones indeks pao je 97 bodova, ili 0,79 posto, na 12.151 bod, dok je S&P 500 potonuo 0,97 posto, na 1.300 bodova, a Nasdaq indeks 1,46 posto, na 2.732 boda.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja dionice su bile pod snažnim pritiskom jer je ulagače obeshrabrio podatak da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za samo 54.000, što je najmanji rast zaposlenosti od rujna prošle godine.

U anketi Reutersa analitičari su očekivali otvaranje 150.000 novih radnih mjesta. Očekivali su i pad stope nezaposlenosti s 9 na 8,9 posto, no ona je porasla na 9,1 posto.

S obzirom da su i mnogi drugi makroekonomski podaci posljednjih tjedana bili slabiji od očekivanja, očito je da se rast američkog gospodarstva usporava.

„Usporavanje rasta je očigledno, što je među ostalim posljedica visokih cijena goriva i poremećaja u japanskom gospodarstvu, nakon katastrofalnog potresa u ožujku. Zbog toga američko gospodarstvo prelazi iz faze oporavka u fazu skromnijeg rasta“, kaže Jim McDonald, strateg u tvrtki Northern Trust Global Investment.

Ipak, nakon oštrog početnog pada, burzovni su indeksi do kraja trgovanja ublažili gubitke. Pozitivno je na tržište djelovalo izvješće Instituta za menadžere nabave prema kojemu je njegov indeks aktivnosti u uslužnom sektoru u svibnju porastao 18. mjesec zaredom, i to nešto više nego u travnju.

Pozitivno je na tržište djelovala i vijest da će Grčkoj u srpnju biti odobrena slijedeća rata planirane međunarodne financijske pomoći. To je ublažilo strahovanja ulagača od produbljivanja grčke dužničke krize, s obzirom da zasad nema potrebe za restrukturiranjem njezinih dugova.

Zahvaljujući tome, tržište se stabiliziralo, a S&P 500 indeks vratio iznad razine od 1.300 bodova. Trenutno je u minusu 4,7 posto u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu krajem travnja.

„Ne vidimo razloga za daljnji pad jer se čini da su u cijene dionica zasad ugrađene sve makroekonomske nesigurnosti. Korekcija na niže od 5 posto odgovarajuća je za ovakvo usporavanje rasta gospodarstva, pa uskoro očekujemo da će se tržište ponovno početi oporavljati“, kaže McDonald.

U cijelom proteklom tjednu sva tri indeksa pala su 2,3 posto, što je peti tjedan zaredom kako slabe. Duže razdoblje klizanja S&P 500 indeksa posljednji puta zabilježeno je u ljeto 2008. godine, kada je pao šest tjedana zaredom.

Unatoč padu pet tjedana zaredom, Dow Jones indeks u plusu je u odnosu na početak godine oko 5 posto. S&P 500 na dobitku je, pak, 3,4, a Nasdaq indeks 3 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,12 posto, na 5.855 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,49 posto, na 7.109 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 3.890 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙