FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 2. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima valuta dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, potaknut očekivanjima da će se brzo naći rješenje za grčku dužničku krizu. Euro je u takvim okolnostima bio na dnevnom dobitku od 1,1 posto i njime se trgovalo po 1,4467 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo 1,4487 dolara. Također je ojačao za više od jedan posto u odnosu na švicarski franak, na 1,2191 franak, oporavivši se s rekordno niske razine od 1,2053 franaka zabilježene ranije u četvrtak. Euru su također pomogli snažna potražnja na španjolskoj aukciji obveznica, komentari predsjednika Europske središnje banke Jean-Claude Tricheta i slabiji dolar, koji je pao na najnižu razinu u mjesec dana prema košarici valuta. Dolar je tako oslabio i prema švicarskom franku, za 0,2 posto, pa se njime trgovalo nadomak rekordno niskoj razini od 0,8383 franaka, zabilježenoj u srijedu. Oslabio je i prema jenu, za 0,1 posto, na 80,81 jen. Viši dužnosnik u grčkoj vladi izjavio je za Reuters da je Grčka dogovorila 6,4 milijardi eura novih proračunskih mjera za 2011. kako bi smanjila manjak, te da planira završiti pregovore s međunarodnim inspektorima do petka.

ATENA - Međunarodni kreditori Grčke planiraju u petak objaviti priopćenje o napretku te zemlje u smanjenju proračunskog manjka, a pritom neće objaviti hoće li Atena dobiti pomoć izvan okvira postojećeg međunarodnog paketa, kažu u četvrtak dobro upućeni izvori. "Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka planiraju dovršiti razgovore tijekom dana i objaviti zajedničko priopćenje u petak", kazao je Reutersu izvor blizak pregovorima. Prema izjavi drugog neimenovanog izvora bliskog pregovorima, zajedničko priopćenje će se usredotočiti isključivo na to je li Grčka ispunila ciljeve vezane uz fiskalne planove i program privatizacije u sklopu postojećeg, 110 milijardi eura vrijednog plana EU-a i MMF-a, dogovorenog u svibnju prošle godine. "Priopćenje će se odnositi na četvrtu reviziju napretka Grčke u ispunjenju ciljeva postavljenih postojećim paketom, dok sve ostalo što bi moglo uslijediti u vezi dodatnih programa ostaje za predstojeće razdoblje. Ta su pitanja više politička i bit će riješena na razini ministara financija i savjetnika", kazao je izvor, dodajući kako se grčki međunarodni kreditori nadaju dovršetku pregovora ovoga mjeseca.

RIM - Reprogramiranje grčkog duga koji je u rukama privatnih investitora mogao biti izlaz iz sadašnje financijske krize, kazao je član upravnog odbora Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark u razgovoru za talijanski tisak. "Ako to restrukturiranje ne bi bilo shvaćeno kao djelomična ili potpuna nesposobnost zemlje da podmiri svoje dužničke obveze, to bi mogao biti način uključivanja privatnih ulagača u financiranje Grčke", kazao je Stark za talijanski dnevni list Il Sole 24 Ore. Dodao je, međutim, da će, ako Atena ne poduzme nužne mjere, uključivanje ostalih strana postati nužnim. "Ako zemlje u problemima ne uvedu nužne mjere prilagodbe, tada bi uplitanje u njihove nacionalne politke moglo postati nužno rješenje da bi se osiguralo korektno funkcioniranja monetarne unije", dodao je. Reprogramiranje grčkog duga uključivalo bi i poticanje banaka da kupe nove obveznice od grčke vlade i time zamijene stare koje dospijevaju na naplatu kako bi se osiguralo neprekinuto financiranje te zemlje.

AACHEN - Europa bi trebala razmotriti jačanje središnje kontrole u gospodarskoj politici ako njezina nastojanja u rješavanju aktualne dužničke krize ne donesu rezultate, kazao je čelnik Europske središnje banke. Preuzimajući danas nagradu za doprinos u ujedinjenju Europe, Jean-Claude Trichet iznio je ideje među kojima je i stvaranje ministarstva financija Europske unije (EU) i mogućnost veta na odluke vlada članica EU-a u vezi potrošnje i ostalih važnih odluka u nacionalnoj politici. "U prvoj fazi postoji opravdanost pružanja financijske pomoći u kontekstu snažnog programa prilagodbe. No ako zemlja ne pokaže rezultate, mislim da se svi slažu da druga faza mora biti drugačija", kazao je Trichet. "Bi li to otišlo predaleko, kada bismo u ovoj drugoj fazi vlastima u eurozoni dali daleko veću riječ i autoritet u kreiranju gospodarskih politika neke zemlje ako potezi ne donose rezultate", pita se. Europski dužnosnici muku muče s pregovorima usmjerenim novom paketu pomoći za Grčku, koji bi trebao uključivati nove zajmove, nove mjere štednje i intenziviranje procesa privatizacije, uz mogućnost vanjske supervizije.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙