FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko u 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Cijene sirove nafte u srijedu su pale na međunarodnim tržištima pritisnute zabrinutostima u vezi potražnje nakon novog niza slabih gospodarskih pokazatelja iz najvećeg svjetskog gospodarstva. Cijena barela sirove nafte na američkom tržištu pala je za 29 centi, na 102,41 dolar, nakon što je dan ranije dosegnula najvišu razinu u tri tjedna. Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 42 centa nižoj cijeni od 116,31 dolara. Veći pad cijena priječili su, pak, čimbenici poput slabljenja dolara, poremećaja u opskrbi u SAD-u i napetosti na Bliskom istoku. Ulagače je razočaralo najnovije izvješće o zaposlenosti ADP-a, nezavisne agencije za zapošljavanje u SAD-u, koje je pokazalo da je u svibnju otvoreno samo 38.000 radnih mjesta u privatnom sektoru, što je najmanji broj novootvorenih radnih mjesta od rujna 2010. te bacilo sjenu na američko gospodarstvo i izglede potrošnje. Cijene nafte također podržava poremećaj opskrbe u SAD-u koji je pogodio tog najvećeg svjetskog potrošača na samom početku ljetne sezone putovanja. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 111,20 dolara, što znači da je bila 1,61 dolar viša nego dan ranije.

LONDON - Rast aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone u svibnju je usporio, ukazujući na nastavljene probleme u slabijim članicama toga 17-članog bloka, pokazalo je najnovije izvješće tvrtke Markit. Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvođače eurozone, koji izrađuje londonska tvrtka za prikupljanje i analizu podataka Markit, u svibnju je smanjen na 54,6 bodova, najnižu razinu u sedam mjeseci, u odnosu na 58 bodova dosegnutih u travnju. Vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti. U proizvodnim sektorima Grčke i Španjolske zabilježen je pad aktivnosti, dok je rast aktivnosti značajno usporio u Italiji i Irskoj. Usporavanje aktivnosti nije mimoišlo ni Njemačku niti Francusku, ključne pokretače gospodarskog rasta eurozone. U Njemačkoj je tako PMI u svibnju smanjen na 57,7 bodova, s travanjska 62 boda. Unatoč smanjenju proizvodni sektor najvećeg gospodarstva eurozone i dalje je snažan. Daleko više zabrinjava slabost u gospodarstvima takozvanih 'perifernih' članica eurozone. Grčka je, primjerice, zabilježila PMI od svega 44,5 bodova. Španjolskoj, koja je pogođena ogromnom nezaposlenošću, PMI je u svibnju iznosio 48,2 boda. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti.

LONDON - Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima nakratko dosegnuo najvišu razinu u četiri tjedna prema dolaru, poduprt nadama u novi sporazum o pomoći Grčkoj. Tečaj eura na dnevnoj je razini ostao gotovo nepromijenjen u visini oko 1,4400 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo najvišu razinu u četiri tjedna od 1,4448 dolara. Dolar je zabilježio i novu najnižu razinu prema švicarskom franku nakon što su ga pritisli loši američki gospodarski podaci, nasuprot dobrim rezultatima iz švicarskog proizvodnog i maloprodajnog sektora koji su poduprli franak. Dolar je tako prema franku oslabio za više od jedan posto, na rekordno niskih 0,8442 švicarska franka. Euro je također oslabio za jedan posto, na 1,2160 franaka. Euro je na dobitku za više od tri posto u odnosu na najnižu razinu u dva mjeseca prema američkom dolaru, zabilježenu 23. svibnja, temeljem očekivanja da će Grčka uvesti mjere štednje i nastaviti s planovima privatizacije kako bi osigurala pomoć MMF-a.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙