FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pogođen brigama oko Grčke

Autor: gvla
LONDON, 11. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagače muči hoće li dužnosnici eurozone na vrijeme pružiti pomoć zaduženim članicama Grčkoj i Portugalu.

Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto na 1,4358 dolara, kliznuvši nadomak najnižoj razini u tri tjedna od 1,4254 dolara, koju je dosegnuo u ponedjeljak.

"Kretanje eura prema dolaru određuju bojazni vezane uz Grčku i Portugal, te strah od mogućeg prelijevanja krize, koji su prošli tjedan potaknuli velike rasprodaje europske valute", ocjenjuje viši valutni strateg Credit Agricolea Adam Myers.

Izjava zamjenika njemačkog ministra financija da će dužnosnici eurozone idući tjedan raspravljati o grčkoj dužničkoj krizi ali neće donijeti nikakvu konačnu odluku pridodala je neizvjesnosti, budući da tržišta strahuju od restrukturiranja grčkog duga.

Grčka nije jedini izvor zabrinutosti za ulagače, nakon što je Finska sa srijede na petak odgodila glasovanje u parlamentu o kriznom planu Europske unije za Portugal, zbog neodlučnosti druge političke stranke u toj zemlji. Zeleno je svjetlo finskog parlamenta važno jer, za razliku od drugih zemalja eurozone, ta zemlja ima pravo glasa u donošenju odluka o zahtjevima članica EU-a za pomoći.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je skočila na najvišu razinu u šest tjedana prema euru nakon što je britanska središnja Bank of England u tromjesečnom izvješću o inflaciji povisila srednjoročne prognoze inflacije. Stoga tržišta sada očekuju podizanje kamatnjaka u Velikoj Britaniji prije kraja godine. Eurom se tako trgovalo po 87,10 penija.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙