FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci iz eurozone poduprli euro

Autor: gple
LONDON, 13. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao prema dolaru u petak na međunarodnim tržištima valuta nakon što su najnoviji podaci iz eurozone pokazali snažan rast francuskog i njemačkog gospodarstva, potaknuvši spekulacije da će kamatnjaci u zoni primjene europske jedinstvene valute i dalje rasti brže od onih u SAD-u.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,3 posto, na 1,4290 dolara.

Zelena novčanica oslabila je i prema jenu, i to 0,5 posto, kliznuvši na 80,50 jena.

Europska jedinstvena valuta poskočila je nakon objave makrogospodarskih podataka iz eurozone, koji su pokazali neočekivano snažan rast njemačkog i francuskog gospodarstva u prvom tromjesečju, potaknuvši snažnu potražnju azijskih državnih stabilizacijskih fondova.

Njemačko je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo za 1,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca a francusko za jedan posto. Oba su rezultata nadmašila očekivanja, kao i podatak o 0,8-postotnom rastu aktivnosti u eurozoni u cjelini.

"Podaci o BDP-u iz Europe pokazali su brži rast i čini se da se bližimo kraju razdoblja u kojem su ulagači zazirali od rizične imovine", tumači Geoff Kendrick iz tokijske Nomure.

Najnoviji pokazatelji iz eurozone dodatno su potpirili očekivanja da će Europska središnja banka brže podizati kamatnjake nego američka središnja banka.

Potražnju za imovinom koju ulagači smatraju rizičnom dodatno je potpirio rast tržišta dionica i roba, tumače analitičari.

Pozornost je sada usmjerena na sastanak europskih ministara financija u ponedjeljak u Bruxellesu, na kojem će se raspravljati o pomoći zaduženim članicama zone primjene jedinstvene europske valute.

Analitičari sumnjaju da će sastanak uroditi značajnijim sporazumom o pomoći Grčkoj u rješavanju dužničkih problema, čime se pojačava neizvjesnost oko toga koliko dugo Atena još može izbjegavati restrukturiranje duga.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙