FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan prema dolaru, ulagači važu scenarije

Autor: gvla
LONDON, 18. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da ulagači važu izglede za restrukturiranje grčkih dugova s jedne i mogućnost da će kamatnjaci u Sjedinjenim Državama ostati niski s druge strane.

Prema dolaru se euro tako stabilizirao na 1,4245 dolara.

Dolar je prema jenu skliznuo pola posto, te se njime trgovalo po 81,00 jen.

Tržišta nisu značajnije reagirala na mogućnost restrukturiranja grčkog duga koju su u utorak najavili europski ministri financija, pri čemu analitičari tumače da su spekulacije o grčkoj insolventnosti trenutno prigušene.

Čelnik eurogrupe ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker u utorak je upozorio na potrebu za kretanjem u smjeru "blagog restrukturiranja" grčkog duga, čemu se drugi dužnosnici protive, dok grčki premijer tvrdi da bi bilo kakvo restrukturiranje donijelo više štete nego koristi.

Pojedini analitičari procjenjuju da je restrukturiranje grčkog duga malo vjerojatno sve dok europski dužnosnici ne budu sigurni da bi rizik širenja problema na ostale slabe članice eurozone u tom slučaju bio vrlo mali. Drugi pak upozoravaju da euro neće moći značajnije ojačati sve dok ulagači ne budu mogli točnije ocijeniti koliko se uspješno Grčka, Portugal i Irska nose s dužničkim problemima.

Kretanje eura unutar ograničenog raspona navodi na zaključak da tržište trenutno zazire od zauzimanja većih pozicija na temelju aktualne situacije u eurozoni, zaključuju.

Dolar se pak našao pod pritiskom uoči objave zapisnika sa svibanjskog sastanka monetarnog povjerenstva američke središnje banke Fed tijekom dana, s obzirom na mogućnost da će očituju sklonost zadržavanju kamatnjaka na važećoj niskoj razini.

Potražnju za zelenom novčanicom vjerojatno će dodatno ograničavati i nastavljeni fiskalni problemi u Sjedinjenim Državama. Tako je američko ministarstvo financija u ponedjeljak objavilo da je dostiglo zakonski limit za zaduživanje od 14.290 milijardi dolara. Predložilo je izvanredne mjere kako bi spriječilo probijanje tog plafona. Kabinet predsjednika Baracka Obame trenutno pregovara s Kongresom o njegovom podizanju.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙