FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

JAKOVLJE - Eurocable Group danas je otvorio novu tvornicu u Jakovlju pokraj Zaprešića u kojoj je zaposleno sto radnika i koja će znatno povećati proizvodne kapacitete Grupe, a tvornicu su otvorila djeca zaposlenih radnika u nazočnosti predsjednice Vlade Jadranke Kosor. Tvornica je namijenjena proizvodnji vodova i kabela za napone do jednog kilovolta. Kapacitet nove tvornice od 38 tisuća tona gotovih proizvoda godišnje udvostručit će postojeće proizvodne kapacitete, a u budućnosti osigurati ukupne prihode veće od jedne milijarde kuna uz razinu izvoza od 80 posto. Novi pogon izgrađen je unutar projekta proširenja proizvodnih kapaciteta koji je počeo krajem 2008., s ukupnom vrijednošću 25 milijuna eura. Partner u gradnji je Europska banka za obnovu i razvitak koja je dokapitalizacijom investirala 15,5 milijuna eura, dok su 9,5 milijuna eura vlastita sredstva Eurocable Group. Premijerka Kosor odala je priznanje poslovodstvu na uspješnom gospodarskom pothvatu u vrijeme krize. Nabrojala nekoliko podataka koji po njezinom mišljenju svjedoče o oporavku gospodarstva, spomenuvši rast izvoza i industrijske proizvodnje. Ti pokazatelji govore da će Hrvatska u 2011. godini izići iz krize, kaže Kosor. Zamoljena za komentar pada BDP-a u prvom tromjesečju, rekla je kako vjeruje da će sljedeće tromjesečje biti bolje i da će se tako nastaviti.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor otvorila je danas konferenciju tjednika Business.hr "HR Business 2031. - Budućnost počinje sada" naglasivši da Hrvatsku za 20 godina vidi kao državu koja će dugo godina biti članica EU-a te da će postići sve ciljeve da bude gospodarski jaka i osnažena s respektabilnim proračunom i zemlja u kojoj će šansu dobiti mladi ljudi koji danas diljem svijeta osvajaju medalja iz različitih područja. Naglasila je da jučerašnji najnoviji podatci o porastu industrijske proizvodnje ohrabruju kao i podatci o rastu turizma i izvoza u prvim mjesecima ove godine dodavši da se ne smije dopustiti da bilo koja godina u Hrvatskoj bude gospodarski izgubljena pa tako i ova. Najavila je da će danas Vlada na sjednici užeg kabineta razmatrati dodatne uštede u proračunu i racionalizaciju potrošnje na svim razinama s glavnim ciljem gospodarskog osnaživanja Hrvatske. Naglasivši da vjeruje u snažno gospodarstvo Hrvatske za 20 godina u kojem će se osobito njegovati turizam i poljoprivreda s naglaskom na ekološku hranu, Kosor je kazala kako vjeruje i da će se do tada završiti infrastrukturni projekti za željeznicu i luke.

ZAGREB - Mogućnosti i prostora za jačanje suradnje hrvatskih i bavarskih tvrtki ima na području energetike i infrastrukture, istaknuto je na Hrvatsko-bavarskom poslovnom forumu održanom danas u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore u sklopu posjeta bavarskog izaslanstva na čelu s ministrom gospodarstva, infrastrukture, prometa i tehnologije Martinom Zeilom. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač poručio je kako je Hrvatska kvalitetna poduzetnička i investicijska destinacija koja će na ljestvici poželjnih investicijskih destinacija bitno skočiti završetkom pregovora i ulaskom Hrvatske u EU. Područje energetike je ono koje otvara velik prostor i mogućnosti za gospodarstva obje zemlje. Hrvatska je spremna prihvatiti investicijski val, osobito kada je riječ o investicijama u proizvodnju i industriju, rekao je Popijač. Bavarski ministar Zeil napomenuo je i kako oko 1.340 bavarskih tvrtki posluje u Hrvatskoj, a njih 90-tak ima svoje podružnice u Hrvatskoj.

ZAGREB - Uspješna budućnost Hrvatske u svim gospodarskim i društvenim područjima ovisi o dugoročnom strateškom planiranju, praćenju trendova i primjeni novih tehnologija te obrazovanju, istaknuto je na današnjoj konferenciji "HR.Business 2031. - Budućnost počinje sada". U organizaciji tjednika Business.hr na konferenciji se okupila oko 150 domaćih stručnjaka iz različitih područja. Većina njih ističe da je za konkurentnost Hrvatske za 20 godina strateško planiranje i razmišljanje trebalo početi već jučer, ali da većina sektora još ne zna što će biti kada Hrvatska postane članicom EU-a, a kamoli kasnije. Naznačeno je da su sektori turizma i poljoprivrede među važnijima za konkurentnu budućnost Hrvatske. Izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić vjeruje da Hrvatska za dvadeset godina može proizvoditi dovoljno hrane za vlastite potrebe, ali i za izvoz pri čemu će svakako trebati promjeniti sustav potpora. Ministar turizma Damir Bajs kaže da će turizam još više nego danas pružiti velike mogućnosti izvoza pri čemu još više treba potencirati veću kvalitetu ponude što će omogućiti i veće cijene. Ono što sigurno znamo je da Hrvatska ne želi biti zemlja jeftinog nego kvalitetnog turizma, istaknuo je.

ZAGREB - Veliki broj nezaposlenih mladih ljudi, čiji udio među ukupno nezaposlenima iznosi oko 18 posto, jedan je od najvećih problema na tržištu rada u Hrvatskoj, istaknuto je danas na konferenciji o projektu "Mladi na tržištu rada" kojeg financira Europska unija. Taj projekt, kojem je cilj smanjenje nazaposlenosti mladih na regionalnoj razini kroz poticanje zapošljavanja, financira Europska unija u sklopu pretpristupnog programa IPA s 1,1 milijun eura, a provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s njemačkom konzultantskom tvrtkom GOPA Consultants. U sklopu projekta je tako proveden pilot projekt osnivanja klubova za zapošljavanje mladih u Zadru i Karlovcu kroz koje je u tri tjedna 30-ak mladih iz evidencije nezaposlenih upućeno u vještine i strategije traženja posla. U sklopu EU projekta "Mladi na tržištu rada" također su izrađeni akcijski planovi zapošljavanja mladih po pojedinim županijama, održani treninzi za 55 savjetnika HZZ-a te izrađen priručnik samopomoći.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu danas su otvoreni 21. međunarodni sajam grafičke industrije i industrije papira Intergrafika te 26. međunarodni sajam ambalaže i pakiranja Modernpak, na kojima se do 4. lipnja predstavljaju 163 izlagača iz 22 zemlje. Sajmove je otvorio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević. Program Intergrafike obuhvaća strojeve, uređaje i pribor za grafičku industriju i industriju papira, proizvode grafičke industrije, industrije celuloze i papira i sl. Na Modernpaku su izloženi materijali i strojevi za izradu ambalaže, sve vrste ambalaže, strojevi za pakiranje proizvoda i dr. Po prvi put u okviru ovih sajmova postavljen je novi projekt pod nazivom "Prvi hrvatski dan karijera grafičke i ambalažne industrije", koji će se održati u petak, 3. lipnja.

ZAGREB - Američka globalna tvrtka Google u lipnju ove godine otvara ured u Hrvatskoj za regiju Adriatic čime planira osigurati veću ponudu proizvoda, bolje rezultate pretraživanja i efikasnija rješenja oglašavanja za klijente i partnere u Hrvatskoj i regiji, najavljeno je danas iz zagrebačkog ureda te tvrtke. Osim za hrvatsko novi će ured, na čijem je čelu Joško Mrndže, biti zadužen i za tržišta Srbije i Slovenije, a tim potezom Google potvrđuje i strategiju koja se zasniva na pomoći lokalnim pojedincima i tvrtkama u ostvarivanju koristi od razvoja interneta. Putem tog ureda oglašivačima će nuditi neposrednu lokalnu podršku, pri čemu Mrndže ističe kako je Google prepoznao velike mogućnosti koje se razvijanjem online prisutnosti nude lokalnim tvrtkama.

ZAGREB - Glavna skupština kompanije Ericsson Nikola Tesla donijela je odluku o isplati redovne dividende u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredne dividende od 170 kuna po dionici, odnosno ukupno 190 kuna po dionici, a dividenda će biti isplaćena 29. lipnja, priopćeno je danas iz te tvrtke. Pritom će se 93,79 kuna isplatiti iz neraspoređene zadržane dobiti iz 2006. i 2009. te dobiti ostvarene u financijskoj 2010. godini, a 96,21 kuna iz dijela zadržane dobiti iz 2001. Kako se navodi u priopćenju kompanije sa jučer održane glavne skupštine, dividenda će se isplatiti svim dioničarima koji su 24. svibnja ove godine imali na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Ericssona Nikole Tesle. Dobitak Društva za 2010. u iznosu od 24,06 milijuna kuna u cijelosti se raspoređuje za isplatu dividende.

ZAGREB - Raiffeisenbank Austria (RBA) izvijestila je da snižava kamatne stope na stambene kredite u otplati s valutnom klauzulom u eurima i švicarskim francima za prosječno 0,25 postotnih bodova. Smanjenjem kamatnih stopa na stambene kredite RBA nastoji klijentima olakšati teret otplate kredita, navode iz te banke. Dodaju kako RBA pozorno prati stanje i promjene na tržištu, slijedom čega je donesena odluka o najnovijem snižavanju kamatnih stopa. Podsjećaju da je RBA još prošle godine donijela odluku o snižavanju kamatnih stopa te je bila prva banka koja je snizila kamatne stope na 5,0 posto na sve postojeće stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima s kamatnom stopom višom od 5,0 posto.

ZAGREB - Tvrtka Microsoft Hrvatska na današnjoj je konferenciji za novinare predstavila najveći regionalni projekt implementacije Microsoftovog integriranog poslovnog informatičkog rješenje Dynamics NAV za podršku poslovanja u sedam tvrtki-članica Nexe Grupe koja je u to uložila 18 milijuna kuna. Riječ je o najvećem projektu te vrste u regiji, a nova rješenja omogućavaju standardizaciju procesa rada te učinkovitije izvještavanje, lakše i brže donošenje odluka. Kazavši da je implementacija tog projekta u tvrtke-članice Nexe Grupe u Hrvatskoj u završnoj fazi, predsjednik Uprave Nexe grupe Ivan Ergović istaknuo je i važnost toga za poslovanje Grupe te da su u to ušli zbog potrebe za jedinstvenim sustavom praćenja poslovanja i izvještavanja tvrtki članica.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je uslijedila blaga konsolidacija cijena dionica, nakon pet dana uzastopnoga rasta indeksa, no tehnička slika tržišta daje pozitivan signal. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,16 posto, na 2.275 bodova, dok je Crobex10 bio u plusu 0,05 posto, na 1.243 boda. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 10 milijuna kuna. Najlikvidnija je do tada bila dionica HT-a, sa 2,5 milijuna kuna prometa, cijena joj je ojačala 0,36 posto, na 257 kuna. Slijedi dionica Ingre, sa 1,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je korigirana naniže za 3,14 posto, na 17,3 kune. Među likvidnijim izdanjima, najveći pad cijene bilježi dionica Đuro Đaković Holdinga, za 4,88 posto, te dionica Belja, za 2,93 posto. Dionica Dalekovoda oslabila je 1,6 posto. Nešto veći dobitak, pak, bilježi dionica Vupika, koja je poskupjela 1 posto, na 81,56 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,06 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,443324 kune. Na vrijednosti je prema kuni dobio i švicarski franak, ojačavši 0,43 posto, a porasla je i vrijednost američkog dolara, za 0,08 posto, dok je istodobno tečaj britanske funte niži za 0,34 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,091100 kuna, dolara 5,164671 kunu te funte 8,479522 kune.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙