FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Klein počasni doktor znanosti osječkog Sveučilišta

Autor: vsik
OSIJEK,31. svibnja, 2011.(Hina) - Na današnjoj svečanoj sjednici Senata osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u povodu 36. akademske godine i 304. godine visokog školstva u Osijeku, generalu Jacquesu Paulu Kleinu, prijelaznom upravitelju u hrvatskome Podunavlju, dodijeljen je počasni doktorat znanosti.

Rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik istaknula je kako se počasni doktorat Sveučilišta J.J. Strossmayera dodjeljuje umirovljenom američkom generalu Kleinu zbog iznimnog doprinosa u procesu mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, čime je omogućio i reintegraciju kulturnih i obrazovnih institucija te je pridonio razvoju visokoškolskih institucija, a time i obnovi i napretku osječkog Sveučilišta.

Govoreći o razvoju Sveučilišta, rektorica Kralik je istaknula da je na njemu dosad diplomiralo 35.887 studenata te da ove akademske godine ima 22.952 studenta.

O bolonjskome procesu Kralik je rekla kako se on uspješno provodi šest godina te da je, među ostalima, jedan od pozitivnih rezultata i uspješnost studiranja, koja je povećana za 20 posto.

Obljetnicu su osječkom Sveučilištu i visokom školstvu u Osijeku te generalu Kleinu na počasnom doktoratu čestitali đakovački i osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i počasni doktor osječkoga Sveučilišta Vladimir Šeks i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, a na svečanosti u osječkome HNK bili su članovi Rektorskog zbora te dekani i profesori osječkog Sveučilišta.

Vladimir Šeks čestitao je u ime Hrvatskoga sabora ističući kako osječko Sveučilište obljetnicu slavi u vrijeme kada se u Hrvatskoj obilježavaju važne obljetnice - Dan Hrvatskoga sabora i 20 godina od osnivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana kopnene vojske. Ocijenio je važnim visoko obrazovanje u vrijeme kad je Hrvatska pred ulaskom u Europsku uniju te kada postane punopravna članica, dodajući kako to donosi i nove obveze hrvatskoj znanosti.

Misija koju je obavio general Klein i mirnim putem vratio hrvatsko Podunavlje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske "najuspješnija je misija UN-a ne samo u Europi, nego i u svjetskim okvirima", rekao je Šeks.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs rekao je da je osječko Sveučilište "obrazovna baza" iznimno važna za razvitak Slavonije i Hrvatske.

Umirovljeni američki general Klein, koji je uspješno završio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, zahvaljujući na dodijeljenoj tituli počasnog doktora osječkog Sveučilišta, rekao je među ostalim kako nam danas u svijetu "treba intenzivnija međunarodna suradnja i univerzalni dijalog da otkrijemo što možemo učiniti jedni za druge, a ne jedni protiv drugih".

(Hina) xvsik yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙