FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 20. obljetnice OS RH na Jarunu

Autor: rkor
ZAGREB, 28. svibnja 2011.(Hina) - U sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, na Jarunu je večeras održana pokazna vježba Bojne za specijalna djelovanja OS RH i MUP-a, atraktivan letački program akro-skupine "Krila oluje" te svečani program Počasno zaštitne bojne i hodni program Orkestra OS RH.

Pokaznim vježbama, uz brojne građane, nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministar obrane Davor Božinović, ministar branitelja Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić i drugi visoki vojni dužnosnici.

Posjetitelji su tako mogli pratiti letačke akrobacije, simulacije padobranskog desanta, spašavanja ranjenika uz pomoć helikopetra, desanta borbenih ronitelja, presretanja terorističkih skupina, štićenje VIP osoba i dr.

Građani su također mogli vidjeti i ronilicu, domaće prizvodnje, koja ima mogućnost zaroniti do 100 metara.

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana građani su mogli razgledati i izloženi taktičko-tehnički zbor oružja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojba Oružanih snaga i MUP-a.

Među inim, moglo se razgledati borbeno oklopno vozilo "Patria", tenk M-84, zrakoplov MIG-21, helikopter MI-8 MTV, helikopter "Bell" 206, zrakoplov AT-802 (Fire Boss), oružje, borbenu i neborbenu tehniku Hrvatske ratne mornarice (HRM), opremu kojom se koriste pripadnici Bojne za specijalna djelovanja, vozila i opremu kojom se koriste pripadnici MUP-a i drugo.

Uz to, na Jarunu su postavljeni i eksponati iz Vojnog muzeja MORH-a i Muzeja policije MUP-a, koji su izložili borbena vozila iz Domovinskog rata, a posjetitelji su mogli razgledati i izdanja Hrvatskih vojnih glasila i informirati se o projektima privlačenja osoba u OS RH te se upoznati s proizvodima 105 braniteljskih zadruga iz svih županija u RH.

Program na Jarunu završava večeras koncertom na otvorenom Orkestra OS RH, Klape HRM-a "Sv. Juraj" i Klape MUP-a "Sv. Mihovil".

Tijekom jučerašnjeg dana u središtu Zagreba održan je hodni program ešalona ratnih zastava, nastup Orkestra OS RH te svečani program Počasno zaštitne bojne čiji su pripadnici nosili više od 140 ratnih zastava postrojba iz svih krajeva Hrvatske.

Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice OS RH održana je danas poslijepodne na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u znak sjećanja na prvo postrojavanje postrojbi Zbora narodne garde (ZNG) i specijalnih potrojba MUP-a 28. svibnja 1991., a započela je s 20 počasnih plotuna topničke postrojbe s Medvedgrada od kojih svaki simbolizira jednu godinu u povijesti Oružanih snaga RH.

Nakon toga uslijedilo je postrojavanje 14 postroja veterana Domovinskog rata, OS RH i MUP-a s oko 1200 pripadnika.

U sklopu proslave u četvrtak je predstavljena monografija brigada Hrvatske vojske iz Domovinskog rata u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a jučer je otvorena izložba fotografija "Dva desetljeća OS RH".

Jučer su djelatnicima MORH-a i Glavnog stožera Oružanih snaga RH svečano uručeni i izvodi o promaknućima, nagradama i pohvalama.

Svečano postrojavanje prvih brigada Zborna narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj ulici 28. svibnja 1991. označilo je početak stvaranja Hrvatske vojske.

(Hina) xrkor ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙