FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PBV: Komemoracija na Bleiburgu 14. svibnja

Autor: dmak
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Povodom 66. obljetnice Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, održat će se središnja komemoracija u subotu 14. svibnja 2011. na Bleiburškom polju u Austriji s početkom 12 sati, priopćio je danas Počasni bleiburški vod (PBV).

Prema programu točno u 12 sati, uz izravan prijenos Hrvatske radio televizije i Hrvatskog katoličkog radija, započet će službeni dio komemoracije na Bleiburškom polju hrvatskom himnom Lijepa naša, nakon kojeg će uslijedit pozdravni govor izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora.

Potom slijedi pozdravni govor izaslanika Hrvatskog naroda iz BiH, te predstavnika Počasnog bleiburškog voda. Nakon toga predviđena je molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi te Sveta misa, a na kraju (u 13.45 sati) uslijedit će polaganje vijenaca.

Prethodno (u 11 sati) započet će molitva (odrješenje) kod hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, a oko 11.20 sati krenut će procesija od groblja u Unterloibachu prema Bleiburškom polju.

Počasni bleiburški vod, iz donacijskih sredstava Hrvatskog sabora, i ove je godine zakupio 25 autobusa za besplatan prijevoz hodočasnika iz Zagreba u Bleiburg. Besplatni autobusi polazit će ujutro 14. svibnja 2011. između 5 i 6 sati s prvog perona na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu.

Određen broj autobusa bit će dodijeljen udrugama iz Zagreba i okolice, koje su osigurale po 50 hodočasnika za sudjelovanje na komemoraciji na Bleiburškom polju.

Iz PBV-a upozoravaju sve hodočasnike na obvezu da sa sobom ponesu važeće putovnice. Hodočasnici bez putovnica ili s neispravnim putovnicama bit će zadržani od slovenske granične policije i vraćeni u Hrvatsku. Zamoljavaju se svi hodočasnici da slijede upute hrvatskih i slovenskih policajaca kako se ne bi prouzrokovala gužva na granici i eventualno kašnjenje dolaska na komemoraciju na Bleiburškom polju, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙