FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budanko se zahvalio na prijedlogu da postane počasnim građaninom Kistanja

Autor: avuk
OKLAJ, 3. svibnja 2011. (Hina) - Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Tihomir Budanko zahvalio se mještanima Čučeva u kistanjskoj općini na prijedlogu da bude proglašen počasnim građaninom te općine.

Brigadir Tihomir Budanko u pismu što ga je danas poslao kistanjskom načelniku Slobodanu Rončeviću, predsjedniku Općinskog vijeća Marku Sladakoviću i vijećniku Boži Šuši koji je pokrenuo inicijativu, iskreno se zahvaljuje, no drži da nije napravio ništa posebno čime bi zavrijedio takvu čast, osim što je postupao po smjernicama i procedurama po kojima su djelovali i ostali časni pripadnici oslobodilačke Hrvatske vojske.

"Primjereno ponašanje prema ratnim zarobljenicima i civilima nije bila nikakva iznimka, već duboko ukorijenjeno pravilo djelovanja i postupanja pripadnika Hrvatske vojske, kojima se u višegodišnjoj redovitoj izobrazbi te posebno crtom vođenja i zapovijedanja tumačila potreba postupanja u skladu s međunarodnim ratnim pravom te ženevskim konvencijama i dopunskim protokolima", navodi u pismu.

Mještani srpske nacionalnosti u Čučevu u znak zahvalnosti odlučili su proglasiti počasnim građaninom Kistanja brigadira Budanka jer je nakon "Oluje" spasio 14 starijih mještana. Mještani ističu kako ih je brigadir Budanko zaštitio od pljačkaša i ubojica te ostavio jednu postrojbu HV-a da ih čuva, što im je, kažu, spasilo živote.

Budanko ističe da, iako je njegovo mjesto Čitluk u prominskoj općini bilo okupirano 1991., a kuća mu zapaljena i roditelji prognani zajedno sa svim mještanima, njegov postupak nije bio nikakva iznimka.

"I u završnim operacijama Hrvatske vojske od nadređenih smo dobivali zapovijedi da posebno vodimo računa o humanom odnosu prema civilima i ratnim zarobljenicima te zaštiti njihove imovine, što je preneseno i svim podređenim postrojbama", ističe Budanko i dodaje kako je slijedeći te smjernice i zapovijedi iz samog državnog vrha, "Hrvatska vojska u blistavim završnim oslobodilačkim operacijama časno i profesionalno izvršila svoju zadaću, o čemu u svojoj inicijativi svjedoče i mještani Čučeva".

Budanko ističe da ni on, ni hrvatski narod, nikako ne "možemo prihvatiti haašku stigmu o 'udruženom zločinačkom poduhvatu' kojom se heroje i osloboditelje pokušava pretvoriti u zločince i okupatore".

"Svi oni koji su počinili bilo kakav zločin ili prijestup neka se procesuiraju i u skladu sa zakonom osude, jer za njihova nedjela ne mogu odgovarati ponajbolji sinovi hrvatskog naroda", kaže u pismu te zahvaljuje na inicijativi i doprinosu na iznošenju istine o časnu ponašanju Hrvatske vojske, koje je, kako napominje, bilo uobičajeno u svim postrojbama pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.

(Hina) xavuk ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙