FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HGK - jedinstvena kontaktna točka za usluge

Autor: dsta
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) se uspostavlja Jedinstvena kontaktna točka, u sklopu Zakona o uslugama temeljem Direktive 2006/123/EZ, koja je važna za pružatelje i primatelje usluga budući je to mjesto na kojem će se omogućiti pristup svim relevantnim informacijama o uslužnim djelatnostima u Hrvatskoj i u državama članicama Europske unije, odnosno Europskog gospodarskog prostora.

Rekla je to potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta na današnjoj konferenciji "Zakon o uslugama i uspostava Jedinstvene kontaktne točke za usluge u Republici Hrvatskoj" održane u organizaciji HGK i u suradnji s nizozemskim partnerima iz Centra za ekspertizu, Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske u RH te uz podršku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Konačni prijedlog zakona o uslugama Vlada je 26. svibnja uputila u proceduru Hrvatskog sabora, a donošenje se očekuje krajem lipnja, rekla je Ema Culi, ravnateljica Uprave za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Donijet je implementacijski plan, a Ministarstvo gospodarstva je nacionalno koordinacijsko tijelo koje svakih šest mjeseci podnosi izvješće o provedbi Vladi.

Tržište usluga u razvijenim zemljama ostvaruju i do 70 posto bruto domaćeg proizvoda, a sudjeluju s oko 60 posto u otvaranju novih radnih mjesta. Hrvatska slijedi te trendove pa je zbog toga ovo područje izuzetno značajno, istaknuto je.

Elke Koning, voditeljica Ekonomskog odjela Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u RH naglasila je kako se zadnjih godina vrijednost trgovinske razmjene Hrvatske i Nizozemske povećava. U Hrvatskoj je potrebno poboljšati poduzetničku klimu što bi pored ostalog u većoj mjeri privuklo strane investitore te ubrzalo gospodarski razvoj.

U tom kontekstu usvajanje zakona o uslugama, to jest usklađivanje s regulativom EU, predstavlja važan korak. Tako će primjerice Jedinstvena kontaktna točka za usluge u RH biti vrlo važan internetski portal jer će olakšati poslovanje poduzetnika te ubrzati ulazak stranog kapitala.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙