FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poticati rast i razvoj ICT industrije

Autor: tper
ZAGREB, 4. svibnja 2011. (Hina) - Za rast i razvoj hrvatske ICT industrije kao strateškog i visoko konkurentnog sektora potrebno je smanjiti udio poreznih opterećenja na plaću i iz plaće kako bi bio konkurentniji na međunarodnom tržištu te kako bi privukao strane investicije, nužno je poticati visoko obrazovanje ICT radne snage, sistematizirati i organizirati strateške IT projekte središnje države te snažno poticati izvoz informatičkih proizvoda i usluga, istaknuto je na konferenciji za novinare o izazovima hrvatske ICT industrije.

Na konferenciji je predstavljena i "Analiza hrvatske ICT industrije 1999. - 2009." koju je napravila nezavisna analitička kuća IDC Adriatics za HGK - Udruženje za informacijske tehnologije, HUP - Udrugu za informatičke i komunikacijske djelatnosti te Središnji državni ured za e-Hrvatsku.

Po podacima iz analize, u 2009. je u Hrvatskoj bilo 2.138 ICT tvrtki, od čega su njih 1.853 IT poduzeća, a 285 telekom tvrtki.

Broj zaposlenih u domaćoj ICT industriji u 2009. je dosegao 27.881, od kojih 15.144 u IT tvrtkama, a 12.767 u telekom sektoru.

Gledajući ukupne prihode, analiza je pokazala kako je hrvatska ICT industrija u 2009. ostvarila prihod od 32,4 milijardi kuna, od čega IT industrija 12,6 milijardi, a telekom industrija 19,79 milijardi. Pritom je na samom kraju razdoblja vidljiv pad, kao rezultat globalne krize koja se odrazila na razmišljanja o potrebi smanjenja izdataka kako za telekomunikacijske, tako i za IT proizvode i usluge.

Predsjednik Udruženja HGK Ante Mandić kazao je kako će analiza pokazati koliko je ICT industrija snažna i koliki je njen utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, a predsjednik HUP-ove Udruge Hrvoje Sagrk je istaknuo kako će analiza omogućiti da se vidi što se još može napraviti kako bi se poveća konkurentnost tog sektora.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić kazao je kako je ICT sektor najbolji industrijski sektor u Hrvatskoj, kako je to sektor koji je pokazao veliku inventivnost i žilavost, no kako treba raditi na tome da se poveća niska razina izvoza koju taj sektor ima kao i tražiti put da se odbaci ovisnosti o državi koja je već godinama najveći pojedinačni kupac i pokretač IT industrije.

Istaknuto je i kako je u cilju stvaranja novih radnih mjesta i povećanja ukupnih prihoda neophodno razvijati izvozna tržišta na kojima će hrvatske IT tvrtke moći konkurentno nastupati, poticati zajednički nastup tvrtki na stranim tržištima, inicirati izgradnju dodatnih IT tehnoloških parkova te nastviti praksu poticanja "start-upova", malih i srednjih tvrtki na sajamskim predstavljanjima u inozemstvu.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙