FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju porasla za 3,9 posto u usporedbi s ožujkom, a zabilježila je rast i na godišnjoj razini, u odnosu na travanj prošle godine, za 2,7 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je prvi rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini u ovoj godini. Industrijska je proizvodnja u prvom tromjesečju ove godine zabilježila pad za 4,9 posto u odnosu na prvo tromjesečje lani, a porast u travnju ublažio je kumulativnu stopu pada i podaci za prva četiri mjeseca pokazuju pad proizvodnje za 2,9 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti u travnju je na godišnjoj razini zabilježen pad proizvodnje u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 9,1 posto, a u rudarstvu i vađenju pad za 6,2 posto. Tako je na rast ukupne industrijske proizvodnje u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine utjecao rast u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji i to za 4,7 posto. Državni zavod za statistiku danas je objavio i da broj zaposlenih u industriji u travnju u odnosu na ožujak blago porastao, za 0,1 posto, dok je u odnosu na prošlogodišnji travanj zaposlenih u industriji bilo 4 posto manje.

ZAGREB - Nesređenost zemljišnih knjiga i njihova neusklađenost sa stanjem na terenu glavni su uzroci nekonkurentnosti Hrvatske, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge geodetsko geoinformatičke struke i Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije. Hrvatska mora ažurirati zemljišne registre, koji se uglavnom zasnivaju na izmjerama i podacima iz 19. stoljeća, kako bi uklonila jednu od najvećih prepreka domaćim i stranim ulaganjima, rekao je predsjednik HUP-ove Udruge geodetsko geoinformatičke struke Robert Paj. Prema njegovim riječima, po sadašnjem tempu sređivanja zemljišnih registara po kojem je u posljednjih dvadeset godina ažurirano tek tri posto teritorija Hrvatske, usklađivanje stanja u evidencijama sa stanjem na terenu završili bi polovicom 27. stoljeća. "To je nedopustivo, posebno jer se nesređena zemljišna evidencija pokazuje najvećom kočnicom u privlačenju stranih investicija", kaže Paj. Kao prioriteti u predstavljenoj Strategiji razvoja geodetske djelatnosti navode se obnova i sređivanje zemljišnih evidencija, okrupnjavanje zemljišta i donošenje novog zakona o komasaciji.

ZAGREB - Većina bankara u srednjoj i istočnoj Europi ne očekuje da će se u ovoj godini smanjiti broj nenaplativih kredita, pokazuje danas predstavljena studija konzultantske kuće Roland Berger "Retail bankarstvo u zemljama srednje i istočne Europe - utjecaj krize na naplatu bankovnih potraživanja". U većini zemalja srednje i istočne Europe tijekom 2009. godine je zabilježen visok rast nenaplativih kredita. Prema rezultatima studije, udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditnim plasmanima banaka u Hrvatskoj u 2010. godini bio je viši od deset posto, dok je 2007. i 2008. godine bio između tri i četiri posto, a 2009. godine približno osam posto. Najmanji udio nenaplativih kredita među promatranih zemljama ima Češka, Mađarska i Poljska imaju razinu sličnu Hrvatskoj, u Rumunjskoj je između 17 i 18 posto, dok je u Rusiji i Ukrajini udjel loših kredita iznad 25 posto. Da se u ovoj godini neće smanjiti broj nenaplativih kredita očekuje 85 posto anketiranih bankara, a gotovo dvije trećine smatra da će se broj nenaplativih kredita zadržati tijekom iduće godine. Razlog tome je gospodarska kriza koja je primorala banke na razne načine saniranja kreditnog portfelja.

ZAGREB - Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's potvrdila je danas dugoročni rejting Agrokora na 'B', objavila da više ne razmatra njegovo snižavanje i da mu je prognoza stabilna. Potvrda Agrokorova postojećeg rejtinga odražava istek njegove ponude za 23 posto udjela u slovenskom trgovačkom lancu Mercatoru, koja na koncu nije prihvaćena. Kako se navodi u priopćenju, odraz je to i stajališta S&P-a da Agrokor vjerovatno neće u bližoj budućnosti davati novu ponudu. S&P je tako potvrdio Agrokorov rejting za dugoročno korporativno zaduživanje te rejtinge za osigurane i neosigurane zajmove s prvenstvom naplate na 'B'. Ujedno, agencija je uklonila sve Agrokorove rejtinge iz CreditWatcha, gdje ih je smjestila još 7. travnja uz negativnu prognozu. S&P je ustvrdio da je prognoza Agrokorova rejtinga stabilna zbog tvrtkine sposobnosti reprogramiranja kratkoročnog duga u kontekstu stabilnog generiranja novčanog tijeka, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Tvrtka Dalekovod objavila je danas da je potpisan ugovor o kreditu za projektno financiranje izgradnje vjetroelektrane kod Zadra u ukupnom iznosu od 53,5 milijuna eura. Ugovor je potpisan između Societe Generale - Splitske banke kao vodećeg aranžera, agenta i kreditodavatelja i Privredne banke Zagreb kao suaranžera i kreditodavatelja, projektnog poduzeća EKO kao korisnika kredita, tvrtki Dalekovod Professio i Medviđa kao pokrovitelja te tvrtke Dalekovod, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Kredit se odobrava za dugoročno projektno financiranje projekta izgradnje vjetroelektrane ZD2 i ZD3 kod Zadra koju čini 16 vjetroturbina - ukupne snage 36 megavata (MW). Jedan od investitora tog značajnog projekta i Dalekovod Professio d.o.o. koji je u stopostotnom vlasništvu tvrtke Dalekovod d.d. Dovršetak izgradnje i puštanje vjetroelektrane u rad predviđen je početkom 2012. To je drugi projekt vjetroelektrane koji pokreće Dalekovod Professio sa svojim partnerima uz potporu Societe Generale - Splitske banke. Prva elektrana kod Gračaca, s instaliranih 9 MW, puštena je u rad u siječnju ove godine.

ZAGREB - U živahnoj trgovini, indeksi Zagrebačke burze danas su porasli peti dan uzastopno, uz promet iznad 25 milijuna kuna, a dobrom raspoloženju investitora pripomogli su i bolji od očekivanja makroekonomski pokazatelji. Crobex indeks bio je oko podneva na dobitku 0,85 posto, na 2.289 bodova, a Crobex10 za 0,73 posto, na 1.247 bodova. Redovni promet dionicama premašio je do podneva 25 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna više nego jučer u to doba. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Ingre, sa gotovo 5 milijuna kuna prometa, dok joj je cijena u plusu 10,67 posto, na 17,74 kune. Tijekom jutra dionica Ingre završila u pozitivnoj blokadi. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, sa 4,6 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 1,03 posto, na 255,4 kune. Među milijunaše uvrstile su se i dionice Atlantic grupe, AD Plastika, Belja i Dalekovoda. Pritom je dionica Atlantica poskupjela 1,2 posto, AD Plastika 7,4 posto, Belja 4,8 posto, dok je Dalekovoda oslabila 0,11 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu oslabila prema euru za 0,09 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a je 7,438710 kuna. U odnosu na druge važnije valute kuna je ojačala i to prema švicarskom franku za 0,95 posto, američkom dolaru za 0,82 posto i prema britanskoj funti za 0,75 posto. Srednji tečaj franka na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,064990 kuna, dolara 5,160395 kuna te funte 8,509163 kune.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙