FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP: zemljišne knjige su glavni uzrok nekonkurentnosti

Autor: dduk
ZAGREB, 31. svibnja 2011. (Hina) - Nesređenost zemljišnih knjiga i njihova neusklađenost sa stanjem na terenu glavni su uzroci nekonkurentnosti Hrvatske, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge geodetsko geoinformatičke struke i Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije.

Hrvatska mora ažurirati zemljišne registre, koji se uglavnom zasnivaju na izmjerama i podacima iz 19. stoljeća, kako bi uklonila jednu od najvećih prepreka domaćim i stranim ulaganjima, rekao je predsjednik HUP-ove Udruge geodetsko geoinformatičke struke Robert Paj.

Paj kaže da provedena digitalizacija nije riješila glavni problem - neusklađenost zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem, jer su u digitalni oblik preneseni podaci koji ne oslikavaju situaciju na terenu.

Prema njegovim riječima, po sadašnjem tempu sređivanja zemljišnih registara po kojem je u posljednjih dvadeset godina ažurirano tek tri posto teritorija Hrvatske, usklađivanje stanja u evidencijama sa stanjem na terenu završili bi polovicom 27. stoljeća.

"To je nedopustivo, posebno jer se nesređena zemljišna evidencija pokazuje najvećom kočnicom u privlačenju stranih investicija", kaže Paj.

Dodaje da je u sređivanje zemljišnih evidencija kroz katastarske izmjere u posljednjih dvadeset godina uloženo 550 milijuna kuna ili jedna lipa po kvadratnom metru, što nije dovoljno.

Dopredsjednik Udruge geodetsko geoinformatičke struke Damir Delač smatra da bi u financiranju zemljišnih knjiga trebali sudjelovati vlasnici nekretnina, a prosječni trošak za njih procjenjuje između dvije i četiri tisuće kuna.

Poseban problem vidi u tome što od 3.300 katastarskih općina 232 nemaju zemljišne knjige. S druge strane, općine koje su napredovale do najsređenijih zemljšnih knjiga povećale su godišnje proračuna pet do deset puta, tvrdi Delač.

Napominje da je najbolja situacija u istočnoj Hrvatskoj, gdje je šezdesetih i sedamdesetih godina provedena komasacija.

Na konferenciji je predstavljena Strategija razvoja geodetske djelatnosti čije ostvarenje predstavnici HUP-ove Udruge geodetsko geoinformatičke struke i Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije smatraju uvjetom za ubrzano rješavanje zemljišnih knjiga.

Kao prioriteti u strategiji se navode obnova i sređivanje zemljišnih evidencija, okrupnjavanje zemljišta i donošenje novog zakona o komasaciji.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙