FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze oslabile četvrti tjedan zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 29. svibnja 2011. (Hina) - Na svjetskim su burzama cijene dionica pale četvrti tjedan zaredom, što je posljedica dužničke krize u eurozoni i usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,56 posto, na 12.441 bod, dok je S&P 500 pao 0,16 posto, na 1.331 bod, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 2.796 bodova.

To je već četvrti tjedan zaredom kako cijene dionica padaju, a tako dugačak negativan niz nije zabilježen još od veljače prošle godine.

Na početku prošloga tjedna cijene su dionica na Wall Streetu potonule više od 1 posto, zaronivši na najniže razine u mjesec dana, jer je na tržištu zavladao strah od produbljivanja dužničke krize u eurozoni nakon smanjenja kreditnog rejtinga Grčkoj i snižavanja izgleda za rejting Italije.

Uz to, ulagače su zabrinuli slabi podaci o industrijskoj proizvodnji u Njemačkoj i Kini, što ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Posebice zabrinjava slabljenje oporavka američkog gospodarstva. Tamošnji bruto domaći proizvod porastao je u prvom tromjesečju 1,8 posto, kao što je pokazala i prva procjena, dok su analitičari očekivali reviziju rasta gospodarstva na 2,2 posto.

Podaci s američkog tržišta rada također su slabiji nego što se očekivalo. Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prošloga tjedna za 10.000, dok se očekivao pad nezaposlenosti.

No, kako su slabi gospodarski podaci izazvali pad tečaja dolara, polovicom tjedna porasle su cijene sirovina, što je pozitivno utjecalo na tržište jer su ojačale dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

„Čini se da je inverzni odnos između dolara i dionica trend na koji se već neko vrijeme ulagači mogu fokusirati. Osim što pad dolara potiče cijene sirovina, logika je da potiče i izvoz, prodaju te dobit američkih izvozno orijentiranih kompanija“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Premda su u posljednja tri dana prošloga tjedna cijene dionica porasle, analitičari kažu da je mogućnost znatnijeg rasta tržišta limitirana, s obzirom na dužničku krizu u eurozoni i skorašnji završetak 600 milijardi dolara vrijednog programa otkupa državnih obveznica od strane američke središnje banke.

„Na tržištu postoji nekih prilika, no ima i različitih mišljenja oko toga što će se dogoditi krajem lipnja, kada završi Fedov program kvantitativnog popuštanja monetarne politike“, kaže Rob McIver, portfelj menadžer u fondu Jensen Portfolio.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 5.938 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,42 posto, na 7.163 boda, a pariški CAC 1,01 posto, na 3.950 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,9 posto, na 9.521 bod.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙