FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 28. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U povodu 20. obljetnice osnutka Oružanih snaga (OS) Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske danas su predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sa saborskim izaslanstvom, predsjednica Vlade Jadranka Kosor s izaslanstvom Vlade i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te izaslanstva predsjednika države, OS RH i Ravnateljstva policije položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju. Vijenci su položeni i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Izlaslanstvo predsjednika RH Ive Josipovića položilo je vijence i na Grobnicu narodnih heroja na Mirogoju te na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Na Spomeniku Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoju vijence su položili i zapalili svijeće zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i potpredsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac sa članovima izaslanstva.

VINKOVCI - Na prostorima Centra za rehabilitaciju "Mala Terezija" u Vinkovcima danas je započeo novi projekt terapijskoga jahanja "Konjskim hodom u život s pokretom" koji već šestu godinu zajednički provode taj centar i vinkovački Konjički klub "Satir". Kroz taj je program do sada prošlo 200-njak osoba s tjelesnim, mentalnim i kombiniranim oštećenjima u dobi od četiri godine pa na više. "U program terapijskog jahanja u ovoj godini uključeno je 24 štićenika 'Male Terezije', a i ove je godine program potpomogao grad Vinkovci s 30.000 kuna", istaknula je ravnateljica Centra za rehabilitaciju Janja Mišić Rudelić te dodala da će, uobičajeno i prema mogućnostima, u program terapijskoga jahanja biti uključeno još nekoliko osoba koje nisu štićenici centra. Prema riječima predsjednika Konjičkog kluba "Satir" Ante Lovrića, klub osigurava dva terapijska konja te educirane i licencirane stručnjake, a kandidati za terapijsko jahanje određuju se uz konzultacije s medicinskim stručnjacima i fizioterapeutima.

SLAVONSKI BROD - Tri su osobe poginule u prometnoj nesreći koja se jutros oko 4,30 sati dogodila na autocesti Zagreb - Lipovac kod Gradiške, a ozljede opasne za život zadobio je 40-godišnji vozač i liječnici se bore za njegov život. Smrtno stradali, u dobi od 32, 35 i 49 godina, i lakše ozlijeđeni 27-godišnji suvozač su makedonski državljani, dok je teško ozlijeđeni vozač hrvatski državljanin podrijetlom iz Makedonije, doznaje se od istražnog suca. Putovali su iz Slovenije, gdje privremeno rade, na pogreb u Makedoniju. Po prvim informacijama, nesreća se dogodila zbog umora vozača "toyote" koja je sletjela s ceste.

OSIJEK - U snažnoj eksploziji koja se jutros oko 6,30 sati dogodila u zgradi bivše Tvornice žigice Drava u središtu Osijeka, pet je osoba ozlijeđeno i prevezeno u osječki Klinički bolnički centar, od kojih su dvije mlađe žene zadobile teške ozljede, jedna prsnog koša a druga ekstremiteta. Uzroci eksplozije se ne znaju, za sada je prekinut očevid i čekaju se stručnjaci iz Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba da obave očevid i utvrde točan uzrok eksplozije, rekao je glasnogovornik osječko-baranjske Policijske uprave Marko Ćaleta. Osječki vatrogasci, koji su odmah izašli na mjesto nesreće, ugasili su požar koji se, na sreću, nije proširio na cijelu zgradu. Bivša osječka Tvornica žigica Drava, osnovana 1856. - samo 23 godine nakon pojave prve žigice u svijetu, godinama ne radi. Golema zgrada djeluje zapušteno. U dijelu bivše osječke šibicare navodno se obavljala reciklaža plastičnih boca, a desetak radnika koji su se jutros zatekli u zgradi, prema neslužbenim podatcima, čistili su prostorije.

OSIJEK - Prilikom ulaska u rijeku Dravu u naselju Karašica kod Josipovca, u blizini Osijeka, sinoć je nestao 15-godišnji dječak iz Josipovca, za kojim se potraga i danas nastavlja, izvijestila je osječko-baranjska policija. Petnaestogodišnjak je sinoć oko 19, 30 sati ušao u Dravu da bi izvadio loptu koja je upala u vodu dok se s godinu dana mlađim prijateljem igrao na obali. Na mjesto događaja su izašli ronioci Specijalne jedinice policije Osijek te ophodni čamac Lučke kapetanije. Potraga za dječakom se nastavlja, priopćila je osječka policija.

VAPOVO - U Valpovu je poginuo 79-godišnji pješak, na kojega je jučer u poslijepodnevnim satima na pješačkom prijelazu naletio s osobnim automobilom 43-godišnjak s područja Donjega Miholjca, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Nakon nesreće je stradali pješak s teškim tjelesnim ozljedama prevezen u osječki Klinički bolnički centar, gdje je u večernjim satima preminuo.

ZADAR - Zadarska policija, koja je nakon saznanja o mogućim ugrozama sigurnosti u svezi s posjetom pape Benedikta XVI. Hrvatskoj jučer pretražila dom i druge prostorije koje koristi 22-godišnjak sa zadarskog područja, pronašla je oružje njegova oca. Kako se navodi u priopćenju zadarske Policijske uprave, pronađena je automatska puška, pištolj marke "Makarov", pištolj marke "CZ" i 274 komada raznog streljiva za to oružje. Pretraga je izvršena po nalogu istražnog suca Županijskog suda u Zadru. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da pronađeno oružje pripada mladićevu ocu (47). Protiv 47-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela "nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari", te optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o oružju.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙