FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD razmatra zajmove za HE Ombla i kaštelanski Eko projekt

Autor: scvi
ZAGREB, 25. svibnja 2011. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) razmatra odobravanje do 123,2 milijuna eura vrijednog zajma za financiranje izgradnje hidroelektrane Omba i zajma vrijednog 23 milijuna eura za završnu fazu projekta zaštite okoliša u Kaštelanskom zaljevu, objavljeno je na bančinim internetskim stranicama.

EBRD razmatra odobravanje zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za izgradnju hidroelektrane Ombla, u Rijeci Dubrovačkoj, snage 68 megavata.

Ukupni troškovi tog projekta procijenjeni su na 152,4 milijuna eura, a udio EBRD-a u financiranju bio bi do 123,2 milijuna eura.

Bančin Upravni odbor o odobravanju zajma odlučivat će 27. rujna, najavljuje se u najnovijoj informaciji EBRD-a u procesu odobravanja projekta.

Kako se doznaje u HEP-u, to nema utjecaja na dinamiku planiranih aktivnosti.

Naime, EBRD je sredinom siječnja ove godine objavio opću obavijest o nabavi roba, radova i usluga u vezi s izgradnjom HE Ombla u kojoj su najavili i da je očekivani početak javnog nadmetanja za ugovaranje drugo tromjesečje 2011. godine.

HE Ombla, snage 68 megavata, bit će prva podzemna elektrana u Hrvatskoj, i svi će ključni dijelovi elektrane, a to su akumulacija, brana, strojarnica i rasklopište biti smješteni u podzemlju.

EBRD je na svojim internet stranicama objavio i da razmatra odobravanje zajma za investiranje završne faze projekta zaštite okoliša u Kaštelanskom zaljevu (EKO projekt), vrijednog 23 milijuna eura.

O zajmu će bančin Upravni odbor odlučivati 12. srpnja.

Zajam bi se odobrio splitskoj komunalnoj tvrtki Vodovod i kanalizacija, koja je u 57-postotnom vlasništvu Grada Splita, a preostali udjel u svom vlasništvu ima 10 manjih gradova iz okolice Splita.

Eko projekt pokriva gradove Split, Solin, Kaštela i Trogir. Završna faza tog projekta podrazumijeva proširenje i nadogradnju mreže kolektora za pročišćavanje otpadnih voda u Kaštelanskom zaljevu, kako bi se postigla puna optimizacija novoizgrađenog sustava te udovoljilo EU direktivama. Ukupne troškove tog posla EBRD procjenjuje do 26,3 milijuna eura.

(Hina) xsbo ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙