FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD planira poduprijeti oporavak i priprema širenje mandata na sjevernu Afriku

Autor: mpuk
LONDON/ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u četvrtak da planira poduprijeti oporavak u zemljama istočne Europe i srednje Azije i razmotriti mogućnost širenja mandata na sjevernoafričku regiju.

Zemlje u kojima EBRD posluje spadaju u skupinu gospodarstava u nastajanju najteže pogođenih međunarodnom krizom i njihov je oporavak zasada neujednačen, konstatiraju u banci.

EBRD će nastojati poduprijeti proces oporavka, budući da se zemlje te regije natječu za izravna strana ulaganja s vrlo uspješnim tržištima u nastajanju u drugim dijelovima svijeta, napominju u EBRD-u.

U sklopu priprema za godišnju skupštinu EBRD-a koja će 20 i 21. svibnja biti održana u glavnom gradu Kazahstana Astani i vremenski se podudara s 20. obljetnicom banke, u EBRD-u najavljuju da se namjeravaju fokusirati na daljnji razvoj tržišta i procjenu prioriteta reformi, te izazove ulaganja, budući da se zemlje pripremaju za uravnoteženiji i održiviji razvoj u budućnosti.

Nova gospodarska prognoza EBRD-a za regiju, koja će biti objavljena tijekom godišnje skupštine, pokazat će da je proces oporavka uzeo maha, ali će ukazati i na nove rizike i nastavljene neizvjesnosti, navodi se u priopćenju EBRD-a.

Zahvaljujući povećanju kapitala koje su dioničari dogovorili na prošlogodišnjoj skupštini u Zagrebu, EBRD će nastaviti ulagati u istočnu Europu i srednju Aziju, i to znatno veće iznose nego u razdoblju prije krize. Tako su za naredne godine najavljena ulaganja u rasponu od 8,5 do devet milijardi eura.

Guverneri EBRD-a procijenit će u Astani i mogućnost za proširenje EBRD-ovog mandata na sjevernu Afriku i izraditi plan za donošenje takve odluke.

"Siguran sam da se iskustvo koje smo stekli u dva desetljeća našeg poslovanja može korisno primijeniti i u drugim područjima gdje ljudi traže promjene i signale nade", kazao je Thomas Mirow.

Banka od prošle godine razmatra zahtjev Egipta, inače dioničara EBRD-a, da usmjeri ulaganja i u tu zemlju a međunarodna zajednica sugerirala je banci da bi u tom slučaju trebala proširiti mandat na cijelu regiju, ističe se u priopćenju.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙