FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak željezničkih regulatora jugoistočne Europe u Zagrebu

Autor: dduk
ZAGREB, 19. svibnja 2011. (Hina) - Drugi okrugli stol regulatornih tijela željezničkih usluga jugoistočne Europe održava se danas i sutra u Zagrebu, a s ciljem međusobnog upoznavanja željezničkih tržišta država jugoistočne Europe te prakse i nadležnosti regulatornih tijela, priopćeno je iz Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga i HŽ - Infrastruktura.

Skup je početak multilateralne suradnje među predstavnicima regulatornih tijela tržišta željezničkih usluga jugoistočne Europe (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Kosovo i Albanija). Suradnja je važna jer preko država jugoistočne Europe prolaze mnogi međunarodni koridori čija je funkcionalnost nužna za ekonomski napredak regije, navodi se u priopćenju.

Također, sve su zemlje u nekoj fazi pridruživanja EU što znači da se nacionalna zakonodavstva o tržištu željezničkih usluga, kao i sva druga, trebaju uskladiti sa zakonodavstvom EU, ističe se u priopćenju i napominje kako je suradnja regulatornih tijela i njihova nadležnost utvrđena i Direktivom Europske komisije 2001/14/EK.

Predstavnici regulatora na skupu će izvijestiti o svojim nadležnostima, organizaciji, aktivnostima i pravnom okviru u kojem djeluju, a izrađen je i katalog s podacima o svim regulatornim tijelima u zemljama jugoistočne Europe.

Ostale teme dvodnevnog okruglog stola su naknada za pristup infrastrukturi, tehnološki pristup izračunu naknade, nadzor tržišta te projekcija razvoja tržišta.

Pokrovitelj skupa je Hrvatski sabor.

(Hina) pp/xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙