FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija smatra sniženu prognozu rejtinga neopravdanom

Autor: gple
RIM, 23. svibnja 2011. (Hina/AFP) - Italija je u nedjelju pokušala otkloniti bojazni da bi mogla zaglibiti u dužničkoj krizi, poput Grčke i Portugala, osporavajući odluku agencije Standard & Poor's o izmjeni talijanske prognoze u negativnu.

Ministar financija Giulio Tremonti nazvao je odluku agencije "neobičnom", istaknuvši da ne sadrži "niti jedan jedini primjer pogoršanja gospodarskih aktivnosti odnosno javnih financija koji bi opravdali sniženje prognoze", prenosi milanski dnevnik Corriere della Sera.

Ministarstvo financija izdalo je u subotu priopćenje u kojem ističe da će Italija "poštivati svoje obveze", uz dodatnu napomenu da "gospodarski rast i javne financije kontinuirano nadmašuju očekivanja".

Agencija Standard & Poor's snizila je prognozu za talijanski rejting iz 'stabilne' u 'negativnu', navodeći kao razlog zabrinutost da bi krhka vladajuća koalicija desnog centra mogla omesti nastojanja da se smanji ogroman javni dug.

"Smatramo da su sadašnji talijanski gospodarski izgledi za rast slabi a čini se i da slabi politička odlučnost da se provedu reforme koje bi poboljšale produktivnost", ističe se u priopćenju S&P'-a.

"Eventualna politička blokada mogla bi rezultirati pogoršanjem stanja u javnim financijama. Zato smatramo da su se pogoršali izgledi da Italija smanji javni dug", tumače u agenciji.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙