FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio, uteg Grčka i Španjolska

Autor: gvla
LONDON, 20. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak potonuo prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta jer su se ulagači umorni od nesuglasica oko pitanja grčkog duga, a nervozu izazivaju i predstojeći regionalni izbori u Španjolskoj.

Euro je prema dolaru oslabio 0,55 posto na 1,4220 dolara. Bio je na gotovo identičnom postotnom gubitku i prema jenu, kliznuvši na 116,21 jen.

Dolar je pak bio u plusu i prema japanskoj valuti, i to blagih 0,1 posto, te se njime trgovalo po 81,70 jena.

Financijska tržišta i dalje drže u napetosti tvrdokorne bojazni u vezi s mogućnošću restrukturiranja grčkog duga. Dodatnu glavobolju zadaju im i predstojeći regionalni izbori u Španjolskoj, zakazani ovog vikenda.

"Očekuje nas niz nepovoljnih čimbenika koji potiču na prodaje eura. Rizici korekcije za euro nastavit će se s dolaskom ljeta", ocjenjuje valutni strateg CIBC-a Jeremy Stretch.

Podatak o snažnom, jedanpostotnom rastu njemačkih proizvođačkih cijena u travnju ponovno je potpirio očekivanja o opetovanom podizanju kamatnjaka u eurozoni, no zasjenio ih je raskol među političarima oko rješavanja grčkog duga.

Od početka mjeseca euro je prema dolaru oslabio gotovo pet posto.

Japanska središnja banka odlučila je pak zadržati kamatnjake u važećem rasponu od nula do 0,1 posto, ali je viceguvernet Kiyohiko Nishimura odbacio prijedlog o dodatnom labavljenju monetarne politike.

"Ako oporavak bude kasnio ili ako uspori, BoJ bi mogla poduzeti dodatne mjere ali trenutno je to teško procijeniti", tumači Lee Hardman iz Bank of Tokyo Mitshubishi-UFJ.

U četvrtak je japanska vlada objavila da je gospodarstvo ponovno kliznulo u recesiju u razdoblju od siječnja do kraja ožujka. Za tekuću fiskalnu godinu ipak očekuju rast, i to u visini gotovo jedan posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙