FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro ojačao

Autor: neba
NEW YORK, 18. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, unatoč jučerašnjem padu na Wall Streetu, dok je euro ojačao, premda je rast njegova tečaja ograničen zbog dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dok je južnokorejski Kospi indeks skočio 1,5 posto.

Cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju ojačale su između 0,1 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Unatoč jučerašnjem padu cijena dionica na Wall Streetu nakon novih naznaka slabljenja američkog gospodarstva, azijski burzovni indeksi jutros su porasli, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon višednevnog pada.

Ulagače su ohrabrile vijesti o postupnoj normalizaciji proizvodnje u Japanu nakon katastrofalnog potresa 11. ožujka.

Ponešto su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje blagom oporavku cijena nafte, nakon što su jučer pale na najniže razine u 12 tjedana.

Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku ojačala je jutros 80-ak centi, na 97,75 dolara po barelu, dok je na Londonskom tržištu porasla 40-ak centi, na 110,40 dolara.

A na valutnim se tržištima euro oporavlja, nakon što je u ponedjeljak njegov tečaj potonuo na 1,4048 dolara, najnižu razinu u sedam tjedana.

Jutros je tečaj eura porastao 0,2 posto, na 1,4270 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 115,35 na 115,95 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće između 81,00 i 81,30 jena.

Raspoloženje ulagača prema euru ponešto je poboljšano nakon što je Europska unija odobrila pomoć financijski oslabljenom Portugalu. No, ne očekuje se veći rast tečaja eura jer još uvijek nije riješen problem Grčke, a sve se više špekulira da će ta članica eurozone morati restrukturirati dugove.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙