FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milinović najavio prve bolničke akreditacije

Autor: vhor
DUGA RESA, 18. svibnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović najavio je danas za posjeta Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi da će za oko dva tjedna biti objavljen natječaj za prve bolničke akreditacije, pošto su sve bolnice najprije razvrstane u kategorije.

Milinović očekuje da će se u prvom natječaju za akreditaciju, t.j. ocjenu standarda i kvalitete bolnice, prijaviti deset ustanova.

"Kategorizacija je dobra da bismo znali što treba u kojem dijelu Hrvatske i u kojoj bolnici razvijati, a u akreditaciji će pacijenti vidjeti koja bolnica dobro obavlja, primjerice, operacije žuči, a koja manje dobro, pa će na temelju toga moći odabrati ustanovu u koju želi ići", izjavio je Milinović usporedivši, to s oznakama hotela o kvaliteti kojega svjedoče dvije, tri ili četiri zvjezdice.

Ministar zdravstva otvorio je danas u Dugoj Resi novouređeni odjel Specijalne bolnice za produženo liječenje s 14 soba i 26 postelja, vrijedan 4,7 milijuna kuna.

Svaka soba ima kupaonicu, klimatizaciju, televizor i telefon, a u dnevnom boravku i računala s pristupom internetu, a novac je osiguran iz decentraliziranih sredstava državnog proračuna (53 posto) te redovitih bolničkih sredstava.

Milinović je ocijenio kako je to dobar primjer ulaganja u javni bolnički sektor te istaknuo da je u mandatu ove vlade u javno zdravstvo uloženo sedam do osam milijarda kuna.

Dodao je da su zahvaljujući reformi zdravstva liste čekanja u bolnicama smanjene između 10 i 40 posto, jer je oko sedam tisuća pacijenata preko nacionalne liste čekanja preusmjereno na bolnice poput dugoreške gdje se ne čeka ni na ultrazvuk.

Župan Ivan Vučić istaknuo je da je zdravstvena reforma omogućila rad bez gubitaka i dugova, a istodobno zdravstveni standardi rastu u bolnicama u Karlovcu i Dugoj Resi. Izrazio je i nadu da su na redu ulaganja u bolnicu u Ogulinu.

Milinović je, osvrnuvši se i na novosti u vezi s vađenjem krvi u ambulantama obiteljske medicine umjesto u laboratorijima, rekao kako između 1100 i 1200 ambulanta obiteljske medicine od ukupno 2300 vadi krv za laboratorijske pretrage.

Tako pacijenti, objasnio je, više ne moraju ići u bolnice, odnosno laboratorije, već u svojoj ambulanti u svom mjestu mogu obaviti tu pretragu i dobiti nalaz elektroničkim putem.

"To je jedan od ciljeva zdravstvene reforme - da je zdravstvena usluga što bliža i dostupnija pacijentu", kazao je, naglasivši kako medicinske sestre koje u ordinacijama obiteljske medicine dugo nisu vadile krv prolaze poduku te da nema nikakva razloga da se do srpnja ne uvede ta usluga u svih 2300 ambulanta primarne zaštite.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙