FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 14. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas da predsjednik SDP-a Zoran Milanović čini sve da oteža put u Europsku uniju te da je kao zastupnik u Saboru, da je češće bio na svom poslu, mogao znati sve što se u parlamentu na prijedlog Vlade radilo u vezi s poglavljem 23. Premijerku su novinari pitali kako komentira jučerašnje kritike Zorana Milanovića, koji je rekao da nije normalno ni potrebno da su veleposlanici vidjeli izvješće o pregovaračkom poglavlju 23 (pravosuđe i temeljna prava) prije hrvatske javnosti te da nije upoznat ni s detaljima drugih izvješća koja su slana u Bruxelles, pa ni oko procesuiranja kriminala i korupcije. "Rekla bih u kontekstu ovog velikog posla kojeg uspješno završavamo, da zapravo sve što radi, a pogotovo ono što govori Zoran Milanović pokazuje da ga teško mori činjenica da ćemo mi završiti pregovore i da ćemo postati članica Europske unije. I svime što je do sada i radio kao predsjednik stranke pokazao je da će učiniti apsolutno sve da oteža taj put", rekla je Kosor.

BLEIBURG - Izaslanik Hrvatskoga sabora Andrija Hebrang rekao je danas na Bleiburgu kako su tu stradali oni koji nisu imali pravo na suđenje i jer su bili drugačiji od onih koji su ih ubijali. "Radi se o razoružanoj hrvatskoj vojsci koja je po svim međunarodnim konvencijama morala biti tretirana kao civilni zarobljenici", rekao je Hebrang uoči početka komemoracije. "Riječ je o desecima tisuća žena, staraca, djece i svećenika čije kosti leže u devetstotina grobišta od kojih većina nije otkrivena, koji šalju poruku da moramo procesuirati počinitelje tih zločina", istaknuo je Hebrang. "Hrvatska je posljednja europska zemlja koja nije raščistila s komunističkim zločinima iako je prihvatila deklaraciju Vijeća Europe i u Hrvatskome saboru donijela rezoluciju, nismo učinili ni jedan korak da se kazne zločinci, čak ih nismo ni imenovali", poručio je Hebrang. Upitan o nedolasku potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa na komemoraciju u Bleiburg zbog mogućnosti da, navodno bude izviždan, Hebrang je rekao da je Šeks morao odustati od dolaska na Bleiburg zbog zdravstvenih razloga.

GOSPIĆ - Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović otkrio je danas u svojstvu izaslanika premijerke Jadranke Kosor na gospićkom trgu Alojzija Stepinca bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. U svom je govoru Milinović doprinos Franje Tuđmana ostvarivanju samostalnosti hrvatske države nazvao veličanstvenim dijelom koje ga određuje kao "velikana i najvećeg čovjeka u Hrvatskoj povijesti". Zatražio je od stanovnika Gospića i hrvatskog naroda u cjelini povjerenje u hrvatsku vladu i premijerku Kosor za realizaciju, kako je istaknuo, veličanstvenog projekta ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju što je bio cilj i Franje Tuđmana. Pritom je iskazao ponos što po posljednjim anketama Ličko-senjska županija prednjači u potpori ulaska Hrvatske u EU. Milinović to smatra rezultatom rada političkih struktura jer nije lako, rekao je, održati optimizam u vrijeme krize i nakon haaških presuda generalima. Župan Ličko-senjske županije Milan Jurković kazao je u svom govoru da na žalost ima onih koji ne priznaju djela dr. Franje Tuđmana ali da su oni srećom u manjini. Gradonačelnik Gospića Milan Kolić kazao je da su izradu biste akademskog slikara Petra Dolića omogućili grad Gospić i Družba braće hrvatskog zmaja.

GOSPIĆ - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je danas da je za natječaj za nabavu 128 vozila hitne pomoći angažiran Prometni fakultet radi vještačanja vozila iz ponuda. Odgovarajući na pitanje novinara o produljenju do srpnja tog natječaja iz kolovoza prošle godine te višekratnim izmjenama uvjeta o kojima su pisali neki mediji, Milinović je rekao da sve dok se ne odabere najbolji ponuditelj on ne može ništa komentirati. Kazao je međutim da je za taj natječaj angažiran Prometni fakultet da sačini analizu, odnosno vještačanje vozila iz ponuda "da se ne bi ponovila greška koju je učinio, kao ministar obrane, Berislav Rončević koji kod nabavke vojnih kamiona nije imao takvu stručnu analizu za odabir najboljeg ponuditelja." Upitan o cijenama iz ponuda, Milinović je rekao da ne želi ništa govoriti dok ne bude završena natječajna procedura, ali da može reći da je razlika između najbolje i one druge ponude 4 do 5 milijuna kuna, "pa je malo gužva", dodao je. Također je rekao da mu se čini kako oni, koji misle da nemaju šansu u natječaju, plasiranjem u medije nekih navodno spornih detalja iz natječaja misle da je dobro stvoriti aferu. "Ali afere nema", kazao je Milinović.

SPLIT - Odjel za gospodarski kriminalitet splitsko-dalmatinske Policijske uprave podnio je kaznenu prijavu protiv šest odgovornih osoba u splitskim tvrtkama "Uzor", "Tekstil Uzor" i "Jadrankamen" zbog sumnje da su zlouporabom položaja i ovlasti oštetili državu, radnike i tvrtke za ukupni iznos veći od 23,5 milijuna kuna, izvijestila je danas policija. Kako je rečeno u policiji, prijavljenu šestoricu se sumnjiči da su kao odgovorne osobe splitskih tvrtki Uzor d.d., Tekstil Uzor d.o.o. i Jadrankamen d.d. iz Pučišća na otoku Braču počinili više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, oštetivši tako navedene tvrtke, državni proračun, Ministarstvo gospodarstva, fondove, zaposlenike triju tvrtki i članove sindikata za iznos od 23 milijuna i 570 tisuća kuna. Kaznena prijava je proslijeđena na Državno odvjetništvo i prijavljeni se neće privoditi na saslušanje kod dežurnog istražnog suca. Policija navodi da su kaznena djela za koje se osumnjičeni terete počinjena u razdoblju je od 2006. do 2011. godine.

ZAGREB - Forum Mladih SDP-a Zagreba je danas na Trgu bana Josipa Jelačića održao akciju pod imenom "Minuta šutnje za medije" kojom su na ironičan način prezentirali konferencije za novinare Vlade RH, priopćeno je iz zagrebačkog SDP-a. Aktivisti su izveli mali performans tako što su tijekom cijele akcije imali zalijepljene flastere preko usta. "Naša Jadranka Kosor je na konferenciji predstavljala uspjehe svoje vlade, a novinare koji su se javljali kako bi postavili pitanja, potpuno je ignorirala", stoji u priopćenju gradskog SDP-a. SDP-ovci kažu da ih je na "taj akcionizam" potaknulo izvješće o slobodi medija američke nevladine udruge Freedom House, u kojem je Hrvatska smještena na 96. mjesto. "Nešto bolje je Hrvatska plasirana prema izvješću "Reportera bez granica", gdje se nalazimo na 62. mjestu kojeg dijelimo s Bocvanom", ocjenjuju u priopćenju gradski SDP-ovci.

ZAGREB - "Rukopisi novoga doba" naziv je izložbe i ujedno središnja tema ovogodišnjeg 46. zagrebačkog salona, posvećenog primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, koji je otvoren danas Gliptoteci HAZU-a. Zagrebački salon renomirana je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja - godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno, primijenjenim umjetnostima i dizajnu. 46. salon organizira ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti a otvoren je do 3. lipnja. U dva prostora Gliptoteke izloženi su recentni radovi u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu koje je četrdesetak autora ili grupa autora izradila u zadnje tri godine. Među ostalima, svoja djela izlažu Boris Ljubičić, Dragan Kružić, Ivan Doroghy, Danijel Serdarev, Iva Valentić, Jasenka Bulj, Bachrach & Krištofić, Siniša Rebersi i dr. Izložbu je otvorio ministar kulture Jasen Mesić istaknuvši kako je Zagrebački salon likovna manifestacija koju ubrajamo u najznačajnije nacionalne događaje te vrste. Od kada je osnovan do danas, Salon predstavlja relevantnu odrednicu onoga što možemo vidjeti u likovnoj kulturi Hrvatske, istaknuo je ministar.

ZAGREB - U Galeriji Mala otvorena je izložba pod nazivom "Nepoznati reljefni friz Zlatka Price". Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat istaknula je da je riječ o savršeno očuvanom Pricinom reljefu pronađenom 2010. godine u prostoru jedne bivše trgovačke tvrtke u Vrbanićevoj ulici u Zagrebu. Friz je izrađen u metalu ukupne dužine 8,5 metara i prvi pogled na ikonu toga friza u obrisima i sintezama izvrsnog crteža, proporcijama, morfologijom i strukturi određuje na njegov nastanak u kontekstu poznatog Pricinog "samoborskog ciklusa u razdoblju između 1953. -1956". U odrazima, odjecima i sugestijama Prica ovim djelom u najboljem smislu hrvatske umjetnosti iz utora socrealizma oslobađa i prevodi u dijalog oblika i formalnu idealizaciju jezika. Ovaj tematski ciklus čini 13 prizora komponiranih u tri friza koji su izrađeni u niskom reljefu od iskucanog, pupčanog i graviranog željeznog lima, dijelom patiniranog do tamnog i crnog, a dijelom poliranog do visokog sjaja i zrcalne glatkoće. Izložba ostaje otvorena do 23. svibnja.

BJELOVAR - U Velikoj Pisanici pokraj Bjelovara otvorena je dvodnevna, humanitarna likovna kolonija, a prihod od prodaje slika nastalih tijekom njenog rada namijenjen je Udrugi stopostotnih invalida Domovinskoga rata prve kategorije, odnosno za obnovu rehabilitacijskoga centra u Krvavicama pokraj Makarske. U koloniji, koja se održava u Sportsko-rekreacijskom centru "Kukavica", sudjeluje 45 slikara amatera i profesionalaca iz 15 hrvatskih gradova. Organizatori su Bjelovarsko-bilogorska županija i Udruga "Lijepo naše", čija je predsjednica Anđelka Papić rekla kako se očekuje da će u koloniji nastati 60-ak radova, a aukciju će organizirati Županija. Rehabilitacijski centar u Krvavicama je bivši vojni objekt u čiju obnovu treba uložiti oko 17 milijuna kuna, što će većinom financirati Ministarstvo obrane, rekao je na otvorenju predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskoga rata prve kategorije Đuro Glogoški.

(Hina) xnkot yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙